Zonlicht. Daar kunnen we veel mee. Door zonnepanelen en zonneboilers te gebruiken, kunnen we zonlicht omzetten in zonnestroom en zonnewarmte. En die producten hebben we hard nodig. Het is tijd voor efficiënte oplossingen voor duurzame energieopwekking. Zonnewarmte is er daar één van.
Plan een adviesgesprek in
Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.
Zonthermie uitgelegd
Zonnewarmte
We hebben zonthermie hard nodig. Nederland gaat namelijk stap voor stap van het gas af. Zo reduceren we onze CO2-uitstoot en zijn we minder afhankelijk van onzekere gasprijzen.
Dat is mooi, maar je wil wel verzekerd zijn van voldoende warmte voor je pand of je productie. Novar levert daarom duurzame warmte. Met grootschalige zonthermieprojecten, zoals zonthermiepark Dorkwerd, dat vanaf 2023 ruim 2.500 huishoudens en bedrijven in Groningen verwarmt.
Wat is zonnewarmte?
Zonthermie is het duurzaam verwarmen van woningen en gebouwen met warmte van de zon. Om die warmte beschikbaar te maken gebruik je zonnecollectoren die het zonlicht omzetten in warmte. Het verschil met zonnepanelen is dat die zonlicht omzetten in elektriciteit.
Zonnewarmte wordt gebruikt om woningen en gebouwen te verwarmen. Door het zonlicht op te vangen met zonnecollectoren kan het licht worden omgezet in warmte. Deze zonthermie kan vervolgens worden gebruikt om op een duurzame manier een woning, gebouw of zelfs hele buurten en wijken te verwarmen.
ZONTHERMIE IN DE PRAKTIJK
In Dorkwerd ontwikkelt Novar een groot zonnewarmteproject. Bij dit project wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek. Er worden meer dan 24.000 zonnecollectoren gebruikt. Het verschil met ‘gewone’ collectoren is dat er geen elektriciteit maar warmte wordt opgewekt. In plaats van kabels, loopt er water langs de zonnecollectoren. Dit water, warmt op een zonnige dag op tot zo’n 85 graden Celsius. Een speciale vacuümtechniek in de collectoren maakt het mogelijk om efficiënt hoge temperaturen te produceren. Vervolgens geeft een warmtewisselaar de warmte af aan het zogenoemde warmtenet.
“Met deze techniek zijn wij in staat om een bijdrage te leveren aan een aardgasvrij Groningen. Bovendien belasten we met zonthermie niet de lokale transportcapaciteit van het elektriciteitsnet. Daardoor blijft er transportruimte over voor andere duurzame projecten. Een bijkomend voordeel van zonthermie is het feit dat je oudere woningen kan aansluiten, zonder al te veel bouwkundige aanpassingen te hoeven doen. Daarnaast zijn de zonnecollectoren volledig recyclebaar. Al met al, is dit een innovatieve en duurzame oplossing met veel potentie, ook voor de rest van Nederland.”
Vertelt Jan Martijn Buruma, projectdirecteur van Novar
Vanaf het warmtenet wordt het verder verspreid tot het op plaats van bestemming komt. Van huishouden tot grootverbruiker. Natuurlijk maak je zomers de warmte. Daarom gebruiken we seizoensopslag. Op die manier kan de warmte worden bewaard voor de momenten dat er geen directe zonnewarmte is.
Novar en K3 ontwikkelen samen een zonthermiepark op het baggerdepot Dorkwerd aan de noordkant van de stad Groningen.
Doe je mee?
Bij Novar geloven we dat duurzame energie de wereld beter maakt. Daarom realiseren we projecten van formaat. Projecten met een grote positieve impact. Zo genereren we betrouwbare, betaalbare en duurzame oplossingen. Voor bedrijven, overheden en coöperaties.
Hoe halen we zoveel mogelijk energie uit de zon? Daar houden we ons mee bezig. We werken aan thermische zonne-energie. Hierbij zetten we zonlicht om in warmte. Dit doen we met jarenlange ervaring, nieuwe technologieën en een flinke dosis daadkracht. Zo maken we maximaal gebruik van de zon. We fixen jouw nieuwe energie, terwijl jij met je core business bezig blijft.
Wil je weten of zonthermie voor jou de oplossing is?
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in