Novar is bezig met de ontwikkeling van een zonnepark nabij Noordhorn en Zuidhorn. De geplande locatie van het zonnepark is ten westen van het industrieterrein Mokkenburg, ten zuidwesten van Noordhorn. Deze locatie is gelegen tussen het spoor en het Van Starkenborghkanaal.
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor het zonnepark en blijf op de hoogte.
Schrijf je in voor de nieuwsbriefHet plangebied heeft een totale oppervlakte van circa 6,9 hectare, waarvan circa 5 hectare wordt benut voor de plaatsing van zonnepanelen. De panelen worden in zuid-georiënteerde rijen opgesteld en hebben een maximale hoogte van 2 meter.
Het ontwerp van het zonnepark is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de werkgroep landschappelijke inpassing uit de omgeving. Een belangrijk aandachtspunt is het zicht op het zonnepark. Om dit te beperken, is een grondwal in het ontwerp opgenomen. Om te garanderen dat deze grondwal het zicht op de zonnepanelen vanaf de zuidzijde zoveel mogelijk beperkt, wordt na het verlenen van de vergunning een hoogteonderzoek uitgevoerd.
Daarnaast was het Dorpsommetje, een project van de Provincie, een belangrijk aandachtspunt vanuit de omgeving. Hier is in het ontwerp rekening mee gehouden door de noordzijde aantrekkelijk en groen in te richten.
Bij de ontwikkeling van het zonnepark inclusief de batterij is rekening gehouden met de lokale biodiversiteit. Op advies van lokale energieboswachters wordt de grondwal zo ingericht dat deze geschikt is als broedgebied voor de oeverzwaluw.
Om het elektriciteitsnet slimmer te voorzien van duurzame stroom, is Novar van plan een batterij te realiseren aan de oostzijde van het zonnepark. Een batterij noemen wij ook wel een energieopslagsysteem (EOS)
De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen. Des te meer duurzame energie gegenereerd, opgeslagen en gebruikt kan worden, des te minder is de uitstoot van CO2.
In het landschappelijke ontwerp is de batterij zorgvuldig ingepast. Door de grondwal en beplanting, wordt deze zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken.
De Regionale Energiestrategie (RES) van Groningen heeft als doelstelling om tenminste de opwek van 5,7 TWh duurzame elektriciteit te realiseren voor 2030. Voor het bereiken van dit doel is Zonnepark Noordhorn een goed initiatief. Naar verwachting kunnen 3.730 huishoudens van stroom voorzien worden door dit zonnepark. In totaal worden hiervoor 17.360 zonnepanelen geplaatst op dit park
Ons proces
Ontwerp
Vergunning
Financiering
Bouw
In gebruik
Op 19 december 2023 hebben wij een voorlopige vergunning ingediend bij de gemeente Westerkwartier. Dit was nog geen volledige aanvraag. In 2024 hebben wij hard gewerkt om het plan verder uit te werken. Inmiddels zijn alle stukken compleet en gaat de gemeente Westerkwartier deze beoordelen.
Bewonersavond en vervolgbijeenkomsten
Werkgroepsessie financiële participatie 17 januari 2024
Op de algemene bewonersavond van 16 oktober 2023 werd de oproep gedaan om mee te denken over de invulling van financiële participatie. De eerste werkgroepsessie heeft plaatsgevonden op 17 januari 2024 in de Dörpstee.
Werkgroepsessie landschappelijke inpassing 6 december 2023
Op de algemene bewonersavond van 16 oktober 2023 werd de oproep gedaan om mee te denken aan het landschappelijke ontwerp. De eerste werkgroepsessie heeft plaatsgevonden op 6 december 2023 in de Dörpstee.
Vervolgbijeenkomst 16 oktober 2023
Op maandag 16 oktober hebben wij een vervolg gegeven aan de bewonersavond van 20 september 2023. Hieronder leest u het verslag en staan de documenten die wij tijdens de bewonersavond hebben gebruikt.
Bewonersavond 20 september 2023
Op woensdag 20 september hebben wij de eerste plannen voor het zonnepark Noordhorn gedeeld met de omgeving. Hier waren ongeveer 70 bewoners bij aanwezig. Hieronder leest u het verslag en staan de documenten die wij tijdens de bewonersavond hebben gebruikt.
Documenten bewonersavond 20 september 2023:
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor het zonnepark en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
"*" geeft vereiste velden aan
Laatst bewerkt op 3 maart 2025
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan inMeldingen