Zonnepark Geerlandweg – Midden-groningen

Een zonnepark in combinatie met een batterij

Projecten Zonnepark Geerlandweg – Midden-Groningen

Novar is bezig met de ontwikkeling van een zonnepark in combinatie met een batterij nabij de N33 aan de Geerlandweg. Eind 2023 hebben we de vergunning ingediend bij de gemeente.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

De omwonenden van het zonnepark kunnen op meerdere manieren participeren. Novar helpt hier graag bij. Met een open houding, waarbij delen van kennis voorop staat. Lees hier meer over participatie.

Zonnepark

Novar heeft inmiddels (keukentafel) gesprekken gevoerd met de directe & indirecte omwonenden en met lokale partijen met een maatschappelijke rol in de omgeving. Ook zijn er meerdere bewonersavonden voor directe omgeving en bewoners van Siddeburen georganiseerd over het vergunningsproces en het ontwerp van het zonnepark. De opgehaalde input verwerken we waar mogelijk in het plan en we koppelen dit terug aan omwonenden.  

Batterij

Om het elektriciteitsnet slimmer te voorzien van duurzame stroom, is Novar van plan een batterij te realiseren aan de noordzijde van zonnepark Geerlandweg. Een batterij noemen wij ook wel een energieopslagsysteem (EOS).

De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen. Des te meer duurzame energie gegenereerd, opgeslagen en gebruikt kan worden, des te minder is de uitstoot van CO2.

Locatie zonnepark

De geplande locatie is aan de zuidzijde van de Geerlandweg en ten westen van de N33. Dit ligt ten noorden van Siddeburen in de gemeente Midden-Groningen.

Novar heeft deze locatie gekozen op basis van het beleid zonneparken in Midden-Groningen van november 2019. De projectlocatie is circa 18 hectare, waarvan we ongeveer 12.5 hectare gebruiken voor het zonnepark. De overige 5.5 hectare wordt gebruikt voor landschappelijke inpassing.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

De Regionale Energiestrategie (RES) van Groningen heeft als doelstelling om tenminste de opwek van 5,7 TWh duurzame elektriciteit te realiseren voor 2030. Voor het bereiken van dit doel is zonnepark Geerlandweg een goed initiatief.

36.000Zonnepanelen op de grond
21,6 MWpPiekvermogen per jaar
5.020Huishoudens voorzien

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Zonnepark

In december 2023 heeft Novar de voorlopige vergunning ingediend. Het indienen van de voorlopige vergunning heeft geen invloed op het participatieproces. Komende periode blijven wij gesprekken voeren met de omgeving om zorgen en wensen te inventariseren. Zodra de vergunning in behandeling wordt genomen, zullen wij de omgeving hierover informeren.

Batterij

Ook bij de batterij zitten we op dit moment in de ontwerpfase. De batterij heeft een vermogen van 10 megawatt en een opslagcapaciteit van 40 megawattuur.

Meer over zonnepark Geerlandweg

Wat hebben we al gedaan?

De ontwerpfase van een zonnepark bestaat uit 10 stappen. Stap 1 tot en met 7 zijn inmiddels afgerond. Stap 8, het gebiedsproces, is een stap waar we altijd mee bezig blijven. Vanuit Novar zijn wij namelijk van plan goede buren te worden en te blijven.

Informatieavond

Op 19 december 2023 organiseerde Novar een inloopavond om de omgeving te informeren over het mogelijke Zonnepark Geerlandweg. Op de avond waren +/- 60 omwonenden aanwezig. Hieronder staan de documenten die wij tijdens de bewonersavond hebben gebruikt, evenals het verslag van de avond.

Documenten bewonersavond 19 december 2023

Documenten bewonersavond 14 november 2023

Blijf op de hoogte van zonnepark Geerlandweg

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief voor het zonnepark en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatst bewerkt op 15 februari 2024

Bekijk ook

Op de grond
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact