Zonnepark Eekerpolder

Een zonnepark in twee gemeentes

Projecten Zonnepark Eekerpolder

Novar en Coöperatie Eekerpolder hebben voor Zonnepark Eekerpolder, het grootste zonneparkproject van Nederland, de financiële afronding (Financial Close) bereikt. In februari 2025 is de bouw van het zonnepark gestart. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in de transitie naar duurzame energie in de regio. 

Coöperatie Eekerpolder en Novar werken vanaf het begin nauw samen aan een zonnepark waarin hernieuwbare energie, natuur en recreatie samenkomen. Het project omvat 18 hectare natuurvriendelijke inpassing, waarvan 10 hectare openbaar toegankelijk wordt. Zo dragen we bij aan zowel de energietransitie als een groenere leefomgeving. 

Voor de realisatie van Zonnepark Eekerpolder heeft Novar te maken met twee verschillende gemeentes. Het park ligt namelijk deels in de gemeente Midden-Groningen (70 hectare) en deels in de gemeente Oldambt (90 hectare). 

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


312.939zonnepanelen op de grond
200MWp opwekcapaciteit
67.000huishoudens voorzien

Zonnepark Eekerpolder

Beide gemeentes zijn onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) Groningen die als doelstelling heeft om tenminste 5,7 TWh duurzame energie op te wekken voor 2030.

De locatie van het zonnepark

Zonnepark Eekerpolder ligt ten zuiden van de A7 en ten oosten van de N33. Ongeveer tussen Scheemda en Zuidbroek in ligt de Eekerpolder, waarmee het deels in zowel de gemeente Midden-Groningen als de gemeente Oldambt komt te liggen. Het park wordt onder de windmolens boven het dorp Scheemda geplaatst. Voor het zonnepark zijn er drie omgevingsvergunningen aangevraagd en afgegeven door de gemeenten.

De totale oppervlakte van het zonnepark is circa 160 hectare. Hiervan ligt circa 70 hectare in de gemeente Midden-Groningen en de resterende 90 hectare in de gemeente Oldambt. Door een intensieve en mooie samenwerking met Coöperatie Eekerpolder zijn wij goed op weg naar het realiseren van een mooi, gedragen zonnepark.

Hoe kunnen bewoners participeren?

In aanloop naar de ontwikkeling van het zonnepark is Novar een samenwerking aangegaan met Coöperatie Eekerpolder. Hierbij lag de nadruk op een waardevolle samenwerking waarbij het landschappelijke inpassing proces, de creatie van draagvlak en het contact met diverse stakeholders samen is opgepakt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Coöperatie Eekerpolder.

Welke meerwaarde heeft het zonnepark?

Naast overleg met de Coöperatie Eekerpolder, zijn er ook vele gesprekken geweest met de landschapsarchitecten en lokale overheidsinstanties. Samen met hen heeft Novar besloten dat meer dan 25% van het plangebied wordt gebruikt voor de landschappelijke inpassing van het park. Hierbij wordt vooral nadruk gelegd op verbreding van watergangen, de extra beplanting van de randen van het zonnepark en het creëren van natuur rondom het park. Naast stopplaatsen met picknickbankjes wordt een fietspad gerealiseerd pal naast het Winschoterdiep.

Novar-medewerkers

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?

Zonnepark Eekerpolder levert circa 200 MWp op en zal daarmee ongeveer 67.000 huishoudens van groene energie voorzien. Daarmee levert het park een geweldige bijdrage aan de eerder genoemde RES-doelstelling.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

In februari 2025 is de bouw van het zonnepark Eekerpolder gestart. Het project verwachten we begin 2026 op te leveren.

Hieronder vindt u een overzicht van de werkzaamheden die mogelijk overlast kunnen veroorzaken in de omgeving.

WatBeschrijvingMogelijke hinder omgeving
Inrichten bouwplaatsBouwlocatie wordt klaargemaakt voor installatie, inclusief grondwerk en hekwerk en bouwketen.Bouwverkeer via transportroute
Fundering & bekabelingFundering heien en tafels opbouwen waar de zonnepanelen op worden gelegd en kabels worden geïnstalleerdBouwverkeer via transportroute + heiwerkzaamheden
Installatie van zonnepanelenOpbouwen constructie, zonnepanelen en bijbehorende installaties (trafohuisjes) worden op hun plaats gezetBouwverkeer via transportroute
Landschappelijke inpassingIn de tweede helft van 2025 starten we met het aanbrengen van groenwerk in en rondom het zonneparkBouwverkeer via transportroute

Eekerweg dicht
Om de veiligheid van eenieder te waarborgen, sluiten we de Eekerweg eind februari af voor verkeer. Fietser en voetgangers worden omgeleid via de Vogelzangsterweg, Meentweg naar de Hereweg. Hiervoor heeft de gemeente in een eerder stadium een ontheffing verleend voor de duur van het zonnepark (30 jaar). In de toekomst komt er vanwege het afsluiten van de Eekerweg een nieuwe fietsroute langs de noordrand van het zonnepark, parallel aan de dijk van het Winschoterdiep.  

Transportroute
Op de afbeelding hieronder zien u de transportroute die de aannemer zal gebruiken voor het aanleveren van materialen voor de bouw van zonnepark Eekerpolder.  

Laatst bewerkt op 10 februari 2025

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact