Bij Zonnepark Eekerpolder wordt sinds 2019 het GDS Avermieden ontwikkelt. Een gesloten distributiesysteem dat ervoor zorgt dat duurzame initiatieven in de regio kunnen doorgaan. Ondanks het volle middenspanningsnet.
Mail voor meer informatie
In de Eekerpolder ontwikkelt Novar samen met technisch adviesbureau Emmett Green, sinds 2019 het GDS Avermieden.
Een Gesloten Distributiesysteem (GDS) is een ‘eigen’ netwerk. In dit geval een privaat elektriciteitsnetwerk in het gebied van de Eekerpolder. Voor een eigen netwerk, heb je een ontheffing nodig van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Er zijn een aantal eisen aan een GDS:
Een GDS kan helpen om netcongestie te verminderen. Het elektriciteitsnet is op sommige plekken en tijdstippen overvol: er wordt meer energie geleverd dan gevraagd of dan het net fysiek kan transporteren. Er ontstaat file op het net. Met het GDS Avermieden voeden we elektriciteit in op het landelijke hoogspanningsnet van Tennet. Zo ontlasten we het regionale middenspanningsnet van Enexis.
Op deze manier kan je bijvoorbeeld energiebronnen efficiënt verdelen binnen een bepaald gebied: congestie wordt zo verminderd én duurzame energie kan verder worden ontwikkeld. Die kan namelijk binnen het GDS gewoon gebruikt worden. Dankzij een GDS wordt het energiesysteem betrouwbaarder, worden energiekosten lager én blijft het mogelijk om ons energiesysteem verder te verduurzamen.
Nieuwe duurzame energieprojecten in de regio kunnen hun stroom niet kwijt door capaciteitsgebrek van Enexis. Procedures om regionale netwerken hiervoor te versterken, duren maar zo vijf tot tien jaar. Het GDS zorgt ervoor dat deze projecten wel een aansluiting kunnen krijgen. Een mooie technische oplossing dus: ,,We kunnen in Nederland geen jaren wachten”, zegt directeur Jelmer Pijlman van Novar. ,,Er zijn grote ambities met de uitrol van duurzame energie. Die worden anders ernstig vertraagd.”
Een GDS is – zoals de naam al zegt – een gesloten netwerk. Er worden fysieke kabels aangelegd: de elektriciteit van de zonneparken Eekerpolder en Evenreiten wordt via een 33kV (kilovolt)-kabel naar het transformatorstation getransporteerd en daar op een 220 kV-kabel van landelijk netbeheerder TenneT gezet via het GDS Avermieden transformatorstation. Hier kunnen verschillende duurzame initiatieven op aansluiten. In dit geval een zonnepark voor het leveren van duurzame energie. De mogelijkheden om energieopslag toe te voegen aan het GDS worden verkend.
Uiteindelijk sluit een GDS met één aansluiting aan op het hoogspanningsnet van Tennet. Een groot voordeel van deze technische oplossing, is dat alles ‘achter’ deze aansluiting in privaat beheer is en daarom volledig wordt betaald door de aangesloten duurzame opwekkers. Er wordt dus niks doorberekend naar consumenten, wat bij een aansluiting bij een reguliere netbeheerder wel zo zou zijn. De opgewekte energie wordt via deze aansluiting en ons GDS transformatorstation, ingevoed op het hoogspanningsnet van Tennet en zo verdeeld over de rest van Nederland.
Ons proces
Ontwerp
Financiering
Bouw
In gebruik
Het ontwerp is afgerond, en alle benodigde vergunningen zijn met succes geregeld. In mei 2024 is de bouw officieel van start gegaan. Sindsdien verloopt de uitvoering voorspoedig en volgens planning.
Laatste update: 23 december 2024
Het GDS Avermieden bestaat uit onzichtbare kabels onder de grond en het GDS transformatorstation. Om het GDS aan te kunnen leggen zullen er een aantal gestuurde boringen worden gedaan. De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk plaatsvinden met aanrijdroutes over privé-wegen zodat er zo min mogelijk hinder ontstaat.
De directe omgeving ontvangt voor de start van de werkzaamheden meer informatie over de werkzaamheden en de mogelijke hinder.
Locatie
Het GDS-station (transformatorstation) ligt midden in het zonnepark Eekerpolder. De elektriciteit van de assets wordt via een 33kV (kilovolt)-kabel naar het transformatorstation getransporteerd en daar op een 220 kV-kabel van landelijk netbeheerder TenneT gezet. Deze 220 kV kabel loopt van dit GDS station aan de Eekerweg naar het hoogspanningsstation van Tennet nabij Meeden.
Planning werkzaamheden
In mei 2024 is de bouw van het gesloten distributie systeem gestart. Het project verwachten we in mei 2025 op te leveren.
Hieronder een overzicht van de globale werkzaamheden en werkzaamheden die mogelijk hinder veroorzaken.
Werkzaamheden | Werktijden | Mogelijke hinder |
Bouw GDS Station medio mei 2024 tot mei 2025 | Doordeweekse dagen tussen 6.45 uur en 16.30 uur | Circa 30 – 40 (retour) zwaar transporten via de aangewezen transportroute. Daarnaast regelmatig lichte transporten. |
Aanbrengen kabeltracé medio november 2024 tot maart 2025 | Doordeweekse dagen tussen 6.45 uur en 16.30 uur | Toenemend bouwverkeer via route kabeltracé. Geluid van bouwmachines. |
Transportroute
Op de afbeelding hieronder ziet u de aangepaste transportroute (aangegeven met een gele lijn), die de aannemer zal gebruiken voor het aanleveren van materialen voor de bouw van het GDS-station. Deze transportroute zal ook gebruikt worden voor de bouw van het zonnepark Eekerpolder.
Toelichting bij afbeelding:
Gele lijn: Transportroute
Oranje lijn: Kabeltracé
Gele cirkels: Locaties boringen kabeltracé die mogelijk hinder veroorzaken
Rode lijn: Geen transportroute
Na feedback uit de omgeving hebben we de route via de Duurkenakker geëvalueerd. Hieruit is gebleken dat deze weg te smal is om bouwverkeer veilig door te laten, wat mogelijke risico’s oplevert voor zowel de omgeving als ons bouwteam. Daarom hebben we besloten het bouwverkeer voortaan via de Hereweg te laten rijden. Vanaf daar slaat het verkeer linksaf naar de Vennenweg om het projectgebied te bereiken.
Novar en Emmett Green ontwikkelen samen een eigen netwerk en transformatorstation om de vertraging in de aansluiting van nieuwe duurzame energiesystemen door capaciteitsproblemen van het regionale netwerk van Enexis te voorkomen.
Dit initiatief, bedoeld om de uitrol van duurzame energie te versnellen, biedt een technische en financieel efficiënte oplossing om nieuwe energiesystemen rechtstreeks aan te sluiten op het 220 kV net van Tennet.
Laatst bewerkt op 23 december 2024
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in