Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
24/10/2022

“We worden buren”

Participatie rondom een zonnepark in de praktijk

“We worden buren: ontwikkelaar en omwonende. En dus probeer ik mij altijd in te beelden ‘Wat als ik daar woon? Wat wil ik dan?”. Projectmanager Anneloes Koppelaar, werkzaam bij Novar, neemt je mee achter de schermen bij een bewonersavond. Samen met de omgeving worden de mogelijkheden voor een zonnepark onderzocht. Anneloes vertelt onder andere over het belang van participatie hierbij.

Het gesprek voeren

“Een bewonersavond is altijd een beetje spannend. Hoe gaan mensen reageren? In hoeverre zijn mensen bereid om mee te denken? Zijn ze positief of negatief? We willen dat een zonnepark een positieve invloed heeft voor iedereen. Daarom halen we tijdens zo’n avond ideeën en wensen, maar ook zorgen op. Dat kan voor mooie en belangrijke gesprekken zorgen. Laatst nog: er was er veel positieve interesse en er werd goed kritisch nagedacht. Dat geeft mij als projectmanager energie.”

Project Manager gezocht

Ben jij Anneloes haar nieuwe collega?

“Het mooie aan zo’n avond is om te merken dat ook binnen een gemeenschap iedereen anders denkt over de ontwikkeling van een zonnepark. Daarom vind ik het belangrijk dat iedereen aan het woord komt, ook mensen met een minder duidelijke mening. Dat levert leuke en interessante discussies op.”

“Ons uitgangspunt is daarbij dat we een gesprek voeren. Met als hoofdvraag of wij als ontwikkelaar iets kunnen bijdragen aan de leefomgeving. In de basis is het heel simpel: we moeten verduurzamen. Een zonnepark draagt daar in grote mate aan bij. Maar het heeft wel impact, zo’n park. Dat snappen we en over die impact willen we graag in gesprek.”

Informatie ophalen

“We proberen constructieve informatie op te halen bij bewoners. Dit doen we bijvoorbeeld door met pen en papier op grote plattegronden van het gebied te gaan tekenen. Samen met een landschapstekenaar maak je zo wensen en mogelijkheden duidelijk.”

“Die verschillende ontwerpen werken we daarna verder uit. En met die ontwerpen gaan we vervolgens weer naar de bewoners. Die terugkoppeling is belangrijk, dan pas laat je zien dat je echt luistert. In het begin ben ik hier weleens sceptisch over geweest. Maar in de praktijk blijkt dat je zo op een snelle en leuke manier tot concrete plannen kan komen.”

Open en eerlijk

“Het is voor een gelijkwaardig gesprek belangrijk om open en eerlijk te zijn. Wat mij betreft zijn er geen geheimen. Die openheid kan een verademing voor bewoners zijn. Soms dreigen mensen met ‘we gaan bezwaar indienen’. Met participatietrajecten proberen we dit natuurlijk te voorkomen. We proberen voor die tijd al mensen mee te nemen in projecten. Maar uiteindelijk heb je hier als burger wel gewoon recht op.”

“Het is standaard dat we van een bewonersavond altijd een verslag maken. We kiezen er regelmatig voor om de bewoners zelf te laten notuleren. Als bewoners aangeven dit te willen, juichen we dat toe. Heel waardevol als je het mij vraagt. Zo lees ik als projectmanager in een verslag terug wat er bij bewoners speelt én het versterkt de transparantie en gelijkwaardigheid tussen ons.”

Geschiedenis

“Wat voor mij altijd belangrijk is in participatietrajecten, is dat je echt een geschiedenis van een ander binnenstapt. Sommige mensen zijn er geboren en opgegroeid, ze hebben al zoveel veranderingen meegemaakt.”

“De geschiedenis van een gebied speelt een grote rol in het sentiment. Zo heb ik ook wel eens gehad dat de buurt positief was over zonne-energie. Alleen ze hadden daar ook al een windmolenpark, een nieuw industrieterrein, en dan óók nog een zonnepark. Dat voelt als veel, in je eigen achtertuin. Dat is een lastige situatie, want aan die windmolens en dat industrieterrein kunnen wij niks doen. Maar ik begrijp goed dat het voor een omwonende één pot nat is.”

“Samenwerken is daarom een belangrijk onderdeel van participatie inrichten. Zo werken we waar mogelijk samen met de lokale energiecoöperatie. De coöperatie is heel lokaal. Die kent de omgeving en weet wat de geschiedenis van deze plek is en is zo een mooie brug tussen omgeving en ontwikkelaar. Uiteindelijk blijven we ook in de toekomst verantwoordelijk voor een park: we worden dus onderdeel van diezelfde lokale geschiedenis.”

Impact

“Dat we moeten verduurzamen weten we allemaal. En dat dit gevolgen heeft voor onszelf, beseffen de meesten van ons ook. Ik voel mij verantwoordelijk om bewoners zich gehoord te laten voelen én ze te laten zien wat er allemaal kan op het gebied van zonne-energie. Laten we er samen voor zorgen dat impact positief uitpakt, en dat we als tevreden buren naast elkaar kunnen wonen.”

Enthousiast? Word onze nieuwe

Project Manager


Lees verder

Zonnepanelen op de grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Agri-PV
Persbericht 13/11/2023

Eerste onderzoek naar combinatie zonnepark en melkveehouderij gestart

Lees meer

Dit verdien jij met handel in HBE’s

Heb je nu maar 1 elektrische vrachtwagen en laad je deze op met netstroom? Over een tijdje rij je misschien wel met 3 elektrische trucks die je oplaadt met eigen zonnepanelen. Reken daarom altijd meerdere situaties uit.

Faris Muskadic

Faris Musakadic Business Developer

Wat je verdient met HBE’s is afhankelijk van jouw situatie. Omdat jij voortdurend inspeelt op ontwikkelingen, wil je niet alleen je huidige situatie doorrekenen, maar ook die van de toekomst. Daarom is het slim om dit een paar keer te doen.