Woensdagmiddag 28 juni, het is druk in de kantine van het Novar kantoor in Groningen. Alle collega’s van het team Ground Mounted zijn namelijk afgereisd naar het noorden. Waarom? Vandaag hebben ze teamdag!
De project developers, projectmanagers en omgevingsmanagers van Team Ground Mounted zijn het hele jaar door bezig met het ontwikkelen van zonneprojecten op de grond. Na een aantal mooie behaalde mijlpalen, zoals het in gebruik gaan van zonnepark Roodehaan, is het tijd om stil te staan bij de successen. En om een dag met het hele team op te trekken.
Word jij onderdeel van het Ground Mounted team?
De dag start met een lekkere lunch. Daarna vertrekt team Ground Mounted naar zonnepark Roodehaan voor een workshop. De workshop staat in het teken van ecologie.
Voor Novar, maar zeker voor Ground Mounted, is ecologie een belangrijk onderwerp. Het ecologiebeleid van Novar staat namelijk centraal bij het ontwerpen van zonneparken. “Een bezoek aan een zonnepark tijdens een teamdag geeft waardevolle praktijkkennis”, vertelt Jos Hoving, Project Developer Ground Mounted. “Zo zien we direct welke ecologische keuzes er zijn gemaakt, maar ook wat we anders kunnen doen. Bij Novar gaan we voor het ontwikkelen van een zonnepark op de beste manier: een park dat in het landschap past, maar ook een ecologische bijdrage kan leveren.”
Het is dus belangrijk dat de collega’s van Ground Mounted de ecologische systemen goed begrijpen. Daarom wordt er door twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit een ecologische workshop gegeven. Samen duiken ze in de flora, fauna en het voedselweb van zonnepark Roodehaan.
Bij Novar krijg je ontzettend veel vrijheid om je creativiteit te gebruiken om successen te behalen. | Jos Hoving, Project Developer
De workshop wordt gegeven door onderzoekers Raymond Klaassen en Sylvia de Vries. Samen met hen zijn we vorig jaar een grootschalig ecologisch onderzoek gestart op 15 zonneparken over de impact van een zonnepark op de lokale diversiteit. Vandaag vertellen Raymond en Sylvia meer over waarom het onderzoek naar de combinatie van zonneparken en biodiversiteit zo belangrijk is.
De workshop gaat van start. In groepen van drie lopen onze collega’s over het zonnepark. Het doel? Het verschil van biodiversiteit binnen en buiten het zonnepark in kaart te brengen. Verschillende soorten apps worden gedownload om de telling van de biodiversiteit makkelijker te maken. Gelukkig zijn er op deze regenachtige zomerdag veel verschillende planten, insecten, kleine zoogdieren en amfibieën gespot. Met behulp van wetenschappelijke onderzoeksmaterialen is alles geturfd en goed bijgehouden.
We sluiten de workshop of door gezamenlijk de verschillen tussen binnen en buiten het zonnepark in kaart te brengen. Er wordt een voedselweb gemaakt waarin te zien in welke organismen een voedselrelatie met elkaar hebben. Daarin wordt duidelijk dat de weerbaarheid en weerstand van een ecosysteem vergroot, wanneer de diversiteit stijgt. Kortom, een leerzame middag met informatie die direct in de praktijk kan worden toegepast.
Het team Ground Mounted kent verschillende functies: Project Developer, Omgevingsmanager en Projectmanager. Jos, zelf Project Developer, vertelt meer over zijn functie. “Als Project Developer ben ik bezig met het bedenken van nieuwe zonneprojecten. Dat betekent dat ik me bezig hou met het vaststellen van een grondlocatie, schakelen met adviesbureaus en het krijgen van eerste medewerking van verschillende stakeholders. Het contact met veel verschillende stakeholders met elk een ander belang, is wat mijn werk zo leuk maakt. Daarnaast krijg je bij Novar ontzettend veel vrijheid om je creativiteit kwijt te kunnen om successen te behalen.”
Waarom je bij Novar wil werken? “Het team, de kantoren en alle activiteiten die worden georganiseerd maken het werk bij Novar leuk. Elke collega staat open voor een praatje, zakelijk of niet. Er heerst een cultuur waarbij we samen tot oplossingen komen, en dat moet ook wel in een branche die altijd in beweging is en waar ontwikkelingen zich razendsnel opvolgen.” vertelt Jos.
Enthousiast? Word onze nieuwe
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.