Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
12/04/2022

Grondstoffen schaarste

Er zijn vele redenen om te verduurzamen. Wij zetten er een aantal op een rij. Deze week reden drie.

 

3. Fossiele brandstoffen raken op

Verduurzaming is noodzakelijk om onze wereld leefbaar te houden, maar dat is niet het enige. Want onze fossiele brandstoffen raken in hoog tempo op. Ook niet onbelangrijk: Groningen staat al te trillen op zijn grondvesten. Dus stoppen met bijvoorbeeld gasboringen vóór het op is, kan op veel plekken ook geen kwaad.  Bovendien maakt de huidige situatie duidelijk, dat onze energievoorziening onze zwakke plek is, we zijn afhankelijk. Al met al moeten we onze energievoorziening dus op een andere manier gaan inrichten. Want we gebruiken meer dan we op termijn hebben.

We beginnen bij het begin: wat zijn fossiele brandstoffen precies? Het woord zegt het eigenlijk al. Fossiele brandstoffen zijn honderden miljoenen jaren geleden ontstaan uit de resten van dieren en planten. Fossielen dus. Door allerlei fascinerende, natuurlijke processen zijn deze resten verandert in steenkool, aardolie of aardgas. Helaas raken ze op én draagt het gebruik van deze brandstoffen sterk bij aan het broeikaseffect. Op zoek naar alternatieven dus.

Afhankelijk

Op dit moment zijn we wereldwijd voor meer dan 90% afhankelijk van fossiele brandstoffen. Ook in Nederland hebben we fossiele brandstoffen nog hard nodig. Veel van onze industrie en onze productieprocessen hebben deze grondstoffen nodig. Er is al wel verduurzaming in gang gezet. Maar dat gaat lang niet zo snel als je kijkt naar wat we nodig hebben.

Nederland heeft op dit moment dus nog fossiele brandstoffen nodig om de huidige industrie draaiende te houden. Maar deze brandstoffen hebben we zelf niet of nauwelijks. Nederland is hiervoor erg afhankelijk. We zijn vooral afhankelijk van grondstoffen uit andere Europese landen, met name buiten de Europese Unie. Ongeveer 60 procent van de invoer van onze fossiele brandstoffen komt hier vandaan. Deze afhankelijkheid maakt ons kwetsbaar. Zoals nu, meer dan ooit, duidelijk wordt.

Op

Bovendien, naast onze afhankelijkheid, raken de toch al schaarse grondstoffen ook nog eens op. Deze bronnen beginnen sneller en sneller op te raken, en zullen uiteindelijk de energieprijzen doen stijgen, tot een niveau waarop het economisch niet langer rendabel is. We kunnen niet in de toekomst kijken en het hangt sterk samen met de soort rekensom die je maakt, maar gemiddeld zullen de ‘makkelijk’ bereikbare bronnen over 50 jaar op zijn.

De vraag ‘wanneer zijn de fossiele brandstoffen op’, is dus niet zomaar beantwoord. Er gaat een complexe wereld schuil achter het vullen van jouw autotank. Een wereld die sterk wordt beïnvloed door de economie, vraag en aanbod en de politiek. Linksom of rechtsom is het hoe dan ook noodzakelijk om ons te verdiepen in de opwek van duurzame energie. Zo kunnen we op onze afhankelijkheid, de schaarste en het milieu inspelen. Want dat we veel energie nodig hebben, is op dit moment een gegeven.

Gelukkig nemen de mogelijkheden voor duurzame bronnen in razend tempo toe. Als je het ons vraagt, is niets onmogelijk. En het wordt ook nog eens makkelijker als we het samen doen. Zo kunnen we onze krachten bundelen, van ondernemers en energiecoöperaties tot grondeigenaren. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Vraag gerust!


Lees verder

Blog 01/10/2024

Project Developer bij Novar? Zo is dat volgens Jos.

Lees meer
Algemeen 25/07/2024

ESG Report 2023

Lees meer
GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact