Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
10/11/2022

De viering van een uniek project: “Jullie hebben het lef dit te bouwen” 

Donderdag 3 november vierden wij samen met onze partners de start van de bouw van het grootste zonthermiepark in Nederland namelijk in Dorkwerd, Groningen. Een bijzonder project. Niet alleen vanwege de afmeting, maar ook vanwege de gebruikte techniek. Samen met gebiedsontwikkelaar K3, leverancier TVP Solar en duurzaam nutsbedrijf Warmstestad wordt het park ontwikkeld. Na een uitdagend proces vooraf, kan de bouw van het park eindelijk beginnen. Alle reden voor een feestelijke opening dus. Lees je mee over deze bijzondere dag?

Aftrap bouw grootste zonthermiepark in Dorkwerd 

We beginnen de dag bij de Warmtecentrale van Warmtestad. De bezoekers stappen hier op de fiets en gaan naar de plek waar het zonnewarmtepark komt te liggen. Eenmaal op de bouwplaats wordt iedereen ontvangen in een gezellige tent en een klein koffiewagentje begroet ze. Geen regen, maar zeker een echte herfstdag: warme koffie en thee is dus zeer welkom!

De feestelijke dag wordt afgetrapt met een openingswoord van gastheer David de Jong. Hij vertelt over zijn connectie met het park en geeft dan het woord aan de gedeputeerde van de gemeente Groningen, Melissa van Hoorn. Zij houdt zich bezig met onderwerpen als klimaat en energietransitie. Een passende gast en spreker bij dit bijzondere project. Ook zij vertelt wat het park voor haar persoonlijk betekent en wijst op het belang van de bouw van het park. “Er zijn doelen opgesteld om de CO2-uitstoot te verlagen. Dit innovatieve zonthermiepark gaat hier zeker aan bijdragen.”

De werking van het zonthermiepark

Na de gedeputeerde, is het woord aan Business Unit Director Jan Martijn Buruma van Solarfields en Vivian van de Kamp van gebiedsontwikkelaar K3. Ze blikken terug op het ontwikkelproces van het zonnewarmtepark in Dorkwerd. Wat komt er allemaal bij kijken bij deze ontwikkeling en waar zijn ze tegenaan gelopen? En ook belangrijk; hoe werkt een zonthermiepark eigenlijk? Business unit director Jan Martijn legt dit in simpele woorden uit.

“Bij dit zonthermiepark wordt er gebruik gemaakt van een hele innovatieve techniek. De 24.000 zonnecollectoren die worden neergezet, wekken geen energie maar warmte op. Daarom lopen er geen kabels, maar loopt er water langs de zonnecollectoren. Op een zonnige dag wordt dit water opgewarmd tot ongeveer 85 graden. Vervolgens wordt die warmte doorgestuurd naar een technische ruimte. Daar staat een warmte uitwisselaar. Dat is het koppelstuk tussen het zonnewarmtepark en de warmtecentrale van Warmtestad. Vanaf de warmtecentrale wordt de warmte uiteindelijk naar de eindgebruikers gedistribueerd. Dit zijn bijvoorbeeld huishoudens of kantoorgebouwen. Naast de technische ruimte zal er bij het zonthermiepark ook een warmtebuffer komen te staan. In deze buffer kan alle warmte opgeslagen worden die niet direct gebruikt wordt.”

Wat maakt dit project zo bijzonder?

Het inzetten van nieuwe technieken is niet het enige wat dit project zo bijzonder maakt. Bij de ontwikkeling van het zonwarmtepark is goed gekeken naar natuurlijke inpassing in het landschap. Zo wordt het park gebouwd op palen in plaats van op beton. Dit zorgt voor meer direct zonlicht op de grond en is er meer ruimte voor een bloem- en kruidenrijk grasland. Ook de afmeting van het zonthermiepark is uniek. Wanneer het park in 2023 wordt aangesloten, zorgen de 24.000 zonnepanelen ervoor dat er 2.500 huishouden worden voorzien van duurzaam opgewekte warmte. Dit is 25% van alle benodigde warmte voor huizen en gebouwen in Noord-West Groningen. Dit sluit mooi aan op de ambitie van gemeente Groningen om in 2035 energieneutraal te zijn.

Trots op het project

Na de uitleg over het ontwikkelproces vraagt gastheer David of er nog iemand zijn verhaal wil vertellen. Jes Donneborg stapt naar voren. Hij is de directeur van Aalborg CSP, een Deens bedrijf dat groene oplossingen en geïntegreerde energiesystemen ontwerpt en levert. Vol lof spreekt hij over het project. “Ondanks dat er in Nederland weinig kennis is over zonthermie, hebben jullie het lef om dit park gewoon te gaan bouwen. Daar heb ik heel veel respect voor. De weg er naartoe is hobbelig, maar jullie houden vol. En nu kan dit vooruitstrevende park gebouwd worden. Gefeliciteerd!”

Als laatste neemt de directeur van Warmtestad, Dick Takkebos het woord. Hij spreekt zich vooral uit over de samenwerking tussen alle partijen. “Dankzij de mensen die hier nu aanwezig zijn, wordt het park gebouwd. Dit is dan ook hoe we stappen moeten maken binnen de energietransitie: samenwerken om zulke grote en innovatieve projecten mogelijk te maken. We mogen er trots op zijn dat we dit samen hebben bereikt.”

Onthulling informatiebord Dorkwerd

Na de verschillende sprekers is het tijd om het informatiebord over het zonnepark te onthullen. Het bord geeft leuke informatie over het park voor recreanten die voorbijkomen. Een mooie, grote, rode strik laat zien dat dit het officiële begin is. Samen met alle betrokken partijen, knipt gedeputeerde Melissa de Hoorn de strik door. De bouw is gestart.

Op naar het volgende feestje

Na de onthulling van het informatiebord krijgen de genodigden nog de kans om op het Baggerdepot te kijken; de plek waar het uiteindelijke zonnewarmtepark komt te staan. Nu is het nog een grasveld, maar naar verwachting zal in 2023 het park in gebruik worden genomen. Om de ochtend af te sluiten, is er een lekkere lunch geregeld. Met trots wordt er teruggekeken op een geslaagde ochtend. Op naar het volgende feestje in 2023: de opening van het zonthermiepark Dorkwerd!

Wil jij je ook bezig houden met de warmtetransitie of andere zaken? Bekijk snel onze vacatures voor de verschillende functies en wie weet vertel jij op het volgende feest over je connectie met dit unieke project!


Lees verder

Zonnepanelen-grond
Persbericht 01/05/2024

Novar versterkt zijn positie op de Europese markt met de aankoop van een omvangrijk zonne-energieproject in Duitsland

Lees meer
Pas uitgevlogen kwikstaart op zonnepaneel
Persbericht 02/04/2024

Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren

Lees meer
Agri-PV
Persbericht 13/11/2023

Eerste onderzoek naar combinatie zonnepark en melkveehouderij gestart

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact