Zo werkt het: van aanvraag tot zonnedak in 10 stappen.
Duidelijkheid, daar houden we van. Want we kunnen ons best voorstellen dat je door alle informatie over zonnedaken, subsidies en panelen-opties het overzicht soms kwijtraakt. Hier laten we je in 10 stappen zien hoe we van jouw aanvraag tot duurzaam zonnedak komen.
1. Kennismaking
Jouw aanvraag voor een zonnedak van minimaal 3000m2 komt bij ons binnen. En dan?
We maken een afspraak bij jou op locatie. Voordat een van onze dak-experts bij je langskomt voeren wij vooraf een globale analyse uit. We kijken via satellietbeelden naar jouw dak en inventariseren of het energienetwerk in de buurt de extra zonopbrengst aan kan.
Nadat we samen het dak hebben bekeken, gaan we aan tafel zitten en vooral naar je luisteren. Wat zijn je wensen en wat zijn je verwachtingen? We werken altijd met maatwerkoplossingen, maar grofweg zijn er twee paden die je kunt bewandelen: je dak verhuren voor zonnepanelen of een dak-project starten met ondersteuning van Novar. Verhuur je jouw dak aan ons, dan ontvang je 16 jaar lang een vaste huuropbrengst per maand. Start je een eigen project dan is de opbrengst hoger, maar investeer je zelf ook mee in de bouw en het onderhoud.
2. Het voorstel en de overeenkomst
Na de eerste kennismaking en gesprek gaat ons team voor je aan het werk. Jouw vaste dak-expert overlegt de wensen met onze technisch ingenieur en samen bekijken we de mogelijkheden. Op basis daarvan maken we een voorstel op maat. Hierin spreken de looptijd van het project af, de vereisten én de maandelijkse opbrengst van de panelen voor jou.
We snappen dat dit een beslissing is die je misschien maar één keer neemt. Het gaat om grote bedragen en mogelijke risico’s wil je goed afdekken. Daarom nemen we de tijd om zaken in jouw tempo door te nemen. We hebben eigen specialisten in huis en werken samen met onafhankelijke constructeurs, verzekeraars en financiers. Zo kunnen we je altijd van de juiste informatie voorzien. Wil je liever zelf het voorstel laten controleren? Geen probleem! We brengen je graag in contact met onafhankelijke partijen.
Is iedereen tevreden en zijn de afspraken duidelijk? Dan tekenen we samen de overeenkomst. Je kunt dit zien als een intentieverklaring. Wanneer we kunnen starten met bouwen hangt namelijk af van een aantal externe factoren. Die bespreken we in de volgende stap.
3. Opstalverzekering
Wanneer je een zonnesysteem van formaat plaatst op jouw dak, heb je een meldingsplicht richting de opstalverzekeraar. De verzekeraar kan bijvoorbeeld specifieke eisen stellen met betrekking tot de installatie. Door hen al voorin het proces actief te betrekken, vergroten we de kans op een snelle realisatie. Het zonnesysteem op jouw dak is onze verantwoordelijkheid en dus is de verzekering van het zonnestroomsysteem ook voor onze rekening.
4. Constructie check
Om te bekijken of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, beoordeelt een onafhankelijk ingenieursbureau de dakconstructie op veiligheid en geschiktheid. Dat doen ze voor de bouw. Goed nieuws: praktisch ieder dak waar gedurende de dag zon op schijnt is geschikt. En wanneer je dak nog niet geschikt blijkt, door bijvoorbeeld asbest of een te zwakke constructie, dan staan we je technisch en financieel bij om je dak alsnog zonneklaar te maken!
5. SDE-subsidie
Het is in Nederland nog niet rendabel genoeg om zonder subsidie een zonnedak te realiseren. Daarom heeft de overheid in 2011 de SDE subsidie ontwikkeld. De subsidie dicht het gat tussen de marktprijs van de geleverde energie en de kostprijs van de duurzame energie. Het is sinds 2020 slechts één keer per jaar mogelijk om aanvraag te doen voor de SDE subsidie. Na het indienen heeft de RVO 13 tot 26 weken de tijd nodig om de aanvraag te beoordelen. Mocht de aanvraag, bijvoorbeeld door budgetuitputting, niet worden toegekend, dan moeten we een jaar wachten tot de volgende ronde opent. Belangrijk om te weten: tot nu toe zijn alle aanvragen van Novar voor de SDE-subsidie direct toegekend.
6. Capaciteit van de netbeheerder
Voordat de bouw kan beginnen, is het van belang dat het zonnedak op het energienet kan worden aangesloten. Een deel van de opgewekte stroom leveren we namelijk terug aan het openbare net. De kans is aanwezig dat de netbeheerder een verzwaring of zelfs een nieuwe aansluiting moet bouwen. Daarom is het belangrijk dat we in een vroeg stadium contact opnemen met de netbeheerder om de mogelijkheden te bespreken.
7. De bouw en realisatie van het zonnedak
Yes, we gaan van start! We beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw. Denk aan de toegang tot het dak en het aanbrengen van valbeveiliging. Het type locatie bepaalt de aanpak. Bij projecten op dak zit het verschil met name tussen het plaatsen van panelen op platte- of op schuine daken. Tijdens de aanleg zorgen we dat alle activiteiten onder het dak ongehinderd door kunnen gaan. Je hebt dus geen productieverlies. Kortom: jij onderneemt onder het dak, wij er bovenop. We zijn gemiddeld 1 maand bezig: van de start tot de bouw tot de laatste schroef.
Is de bouw klaar? Dan gaat de schakelaar van het zonnedak om! Vanaf dat moment creëer je een win-win situatie: langdurig een aantrekkelijk rendement voor jou én duurzame energie voor jouw directe omgeving.
8. Opleverinspectie
Wanneer jouw zonnedak enkele weken duurzame energie opwekt komt een onafhankelijk bedrijf de kwaliteit van de installatie inspecteren op tal van punten. Ze maken een uitgebreide rapportage van bijvoorbeeld het type panelen, de kabels over het dak en de veiligheid. Zijn er gebreken of verbeterpunten? Dan lossen wij die op. Hiermee garanderen wij een zonnestroomsysteem van kwaliteit. Veilig én rendabel!
9. Evaluatie
Samen met jouw dak-expert ga je om tafel. We evalueren alle voorgaande stappen. Hoe is het proces gegaan? Zijn er knelpunten geweest? Hadden we iets anders kunnen doen? We zullen gedurende het traject wekelijks met elkaar communiceren, maar een evaluatiemoment ervaren we altijd als iets prettigs en constructiefs. Zo leren wij elke dag bij!
10. Beheer
Jouw zonnedak wordt nu overgedragen van jouw vaste dak-expert aan een van onze asset-managers. Onze collega’s zorgen voor het beheer en het benodigde onderhoud van alle Novar-parken. Van afstand monitoren we 24/7 de prestaties van jouw zonnedak. Zien we dat een paneel minder goed werkt, door bijvoorbeeld vuiligheid, dan komen we langs om het op te lossen. Zo houden we het zonnepark in topconditie, minimaal 16 jaar!
Plan een adviesgesprek in
Benieuwd of een zonnedak mogelijk is voor jou? Ga in gesprek met een van onze experts.