Slim Opslaan
Slim Opslaan 4 min. leestijd

De kracht van batterijopslag

Energieopslag in een batterij: een innovatief nieuw energiesysteem. Om het elektriciteitsnet nog slimmer te voorzien van duurzame stroom, ontwikkelt Novar energie-opslag, via een batterij. Met batterij-energieopslagsystemen (BESS) sla je energie op voor later. Bij weinig opwek kan je deze energie gebruiken of terugleveren. Als een van de grootste ontwikkelaars van batterijopslag nemen we je graag mee in de wereld van opslag via een batterij.


Soorten batterijen voor zonnepanelen

Voor deze manier van energieopslag bestaan er verschillende soorten batterijen. Accu-opslag voor zonne-energie bestaat nog niet heel erg lang. Daardoor is er nog niet één soort batterij die het meest wordt gebruikt. Een aantal van de meest voorkomende soorten batterijen zijn lithium-ion, loodzuur, nikkel-cadmium, en nieuwere technologieën zoals solid-state of flowbatterijen.

Batterij van Novar

Bij Novar werken we met de zogenoemde lithium ijzerfosfaat batterijen. Dit zijn batterijen met een hogere ontbrandingstemperatuur. Het inzetten van deze batterij – bijvoorbeeld bij je zonnepark of -dak heeft een aantal voordelen. De levensduur is langer (en dat is beter voor het milieu) en een lithium ijzerfosfaat batterij vraagt weinig tot geen onderhoud. De belangrijkste reden dat we met deze batterij voor energieopslag werken? Dat is omdat deze extreem veilig is. Daarnaast heeft deze batterij ten opzichte van andere batterijen een betere ontlading en hogere laadefficiëntie. Want we snappen dat je natuurlijk het beste rendement uit jouw zonnepark of -dak wilt halen.

Ontwikkelaars van batterijopslag

Novar zorgt voor het beheer en het projectmanagement van batterijopslag. Daarnaast zijn er ook verschillende ontwikkelaars en samenwerkingspartners betrokken bij het plaatsen van een batterij. Voor de aansluiting van de eerste batterij bij Zonnepark Bontepolder in Terneuzen werkten we samen met Alfen. Uiteraard werken we alleen met partners die de geschikte ervaring en technische kennis hebben, zodat jij samen met ons jouw energie zo slim mogelijk opwekt en teruglevert.

Prestatie van de batterij

Wij werken met lithium ijzerfosfaat batterijen, omdat deze naast enorm veilig, ook de batterijen met de beste prestaties zijn. Veel andere batterijen bevatten na 300 tot 500 keer opladen nog maar 60% van hun oorspronkelijke vermogen. De lithium ijzerfosfaat batterijen kunnen meer dan 10.000 keer worden opgeladen en behouden 80% van hun oorspronkelijke capaciteit. Een topwaarde in de industrie, zodat we vraag en aanbod van duurzame energie zo goed mogelijk kunnen balanceren.  

Levensduur van de batterijen van Novar

Gemiddeld gaan deze batterijen zo’n vijf keer langer mee dan andere batterijen. De levensduur van de batterijen voor energieopslag die Novar gebruikt is dus lang als je het vergelijkt met andere batterijen. Het voordeel: de batterij hoeft niet binnen enkele jaren vervangen te worden en dat betekent minder grondstoffen wat op zijn beurt weer beter voor het milieu én de portomonnee is.

Batterijcapaciteit

In combinatie met een zonne-energiesysteem verschilt de capaciteit van een batterij. We sloten in januari 2023 een van de grootste batterijen op dat moment aan in Terneuzen. Deze batterij heeft een vermogen van 5 megawatt en een opslagcapaciteit van 5 megawattuur. De batterijcapaciteit is afhankelijk van het zonnepark en de gewenste opslagcapaciteit. We berekenen altijd met de eigenaar van het zonnepark of -dak welke capaciteit nodig is én wat het beste rendement oplevert voor jou.

Installatie van de batterij

Voor de installatie van de batterij is vaak een vergunning nodig. Omdat er nog niet heel veel batterijen op grote schaal worden ingezet, is de aanlooptijd nog lang. Ook heb je te maken met verschillende soorten regelgeving. Novar beheert en regelt alles aan vergunning(en) en is op de hoogte van bestaande regelgeving. Zo begeleiden we jou naar een werkende batterij. Jij hebt hier geen omkijken naar.  

Regelgeving en beleid

Voor het plaatsen van een batterij bestaat verschillende regelgeving. Wij zijn hier goed van op de hoogte en zorgen dat wij voldoen aan de gestelde eisen in jouw gebied. Daarnaast is er ook vanuit de gemeente een vergunning nodig. Dit regelen wij volledig. Zodat jij je kunt blijven focussen op je core-business.

Hoe zetten wij batterijen in?

Door een batterij te plaatsen, draag je bij aan de energieoplossing van morgen. Een batterij is op vele manieren in te zetten. Bijvoorbeeld bij een zonnepark, een zonnedak of een solar carport. Maar ook op zichzelf om netproblematiek tegen te gaan of bij een andere duurzame energiebron.

We gebruiken batterijen vooral om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Want op zonnige dagen wekken zonnepanelen bijvoorbeeld meer energie op dan er gevraagd wordt. Door op deze goedkope momenten de opgewekte energie op te slaan in een batterij, kun je deze later op minder zonnige momenten weer inzetten. Zo voorkom je een hoog (en vaak duur) energieverbruik op dagen dat de zonnepanelen minder opleveren.

“Door de plaatsing van de batterij kunnen we het energiesysteem op verschillende manieren ondersteunen. De batterij kan verlies van opgewekte elektriciteit beperken, afwijkingen tussen voorspelde en daadwerkelijke elektriciteitsopwekking compenseren op landelijk niveau, of lokaal bijdragen om netcongestie op te lossen,” vertelt Gerke Schaap | Project Manager Storage, Novar.


De inzet van een batterij is vaak een hele mooie koppelkans bij duurzame projecten. De koppeling tussen het stroomnet, de batterij en het zonnepark zorgt voor een stabieler elektriciteitsnet. De batterij beperkt verlies van opgewekte elektriciteit, energie die anders verloren was gegaan slaan we op. Slim!

Toekomst batterij

We verwachten in de toekomst vele batterijen te mogen plaatsen om slimmer om te gaan met het elektriciteitsnet. Het is een innovatie en slimme oplossing, die we graag bij zoveel mogelijke parken en daken inzetten. Door slim met ons elektriciteitsnet om te gaan, kunnen we zoveel mogelijk groene energie opwekken. Nu en in de toekomst.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Slim Opslaan 4 min. leestijd
Wat levert slim opslaan op?

Nederland zit midden in de energietransitie. Steeds meer stappen we over van fossiele brandstof naar duurzaam opgewekte energie, zoals zonne-…

Slim Opslaan 4 min. leestijd
Matchmaking

Op zoek naar jouw match made in heaven met energieopslag. Het energielandschap verandert. We stappen over van fossiele brandstoffen naar…

Slim Opslaan 4 min. leestijd
Wat kun je allemaal slim opslaan?

In 2050 moet de Nederlandse energievoorziening duurzaam en CO2-neutraal zijn. Daarvoor zijn we bezig met het inrichten van een nieuw…

Slim Opslaan 4 min. leestijd
Limiet bereikt

Op veel plekken zijn de limieten van ons stroomnet bereikt. Tel daarbij op dat het aanbod van stroom steeds verder…

Naar kennisbank