Netinpassing
Netinpassing 3 min. leestijd

Zonne-energie opslaan

We stappen in een rap tempo over op groene, duurzame energie. De zon is hierbij een van de belangrijkste energieleveranciers. Novar wil zo efficiënt en slim mogelijk omgaan met de energie die de zon levert. Door zonne-energie op te slaan in bijvoorbeeld een batterij gebruiken we de energie vanuit de zon op de best mogelijke manier.


Jij wil natuurlijk ook optimaal profiteren van de energie, die de zon levert en jij met panelen of een ander groene energiesysteem opwekt. Soms is er veel zon en produceer je meer energie dan je op dat moment nodig hebt. En soms is er weinig zon, terwijl je juist een grotere energiebehoefte hebt. Zonne-energie opslaan is dan een slimme zet.

Welke soorten energieopslag van zonne-energie zijn er?

Voor de opslag van zonne-energie zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen energie, opgewekt door zonnepanelen, opslaan in een batterij. Zo kun je eerder opgewekte energie op een later moment inzetten.

Naast opslag van zonne-energie in een batterij is er ook thermische opslag. Dit doen we al bij Zonnethermiepark Dorkwerd. Water wordt in zonnecollectoren opgewarmd en opgeslagen in een zogenoemde buffertank. In periode waarin het kouder is en de zon minder schijnt, gaat het warme water naar Groningse huishoudens. Een mooi alternatief voor gas. 

In dit artikel lees je meer over opslag van zonne-energie in een batterij.

Opslag zonne-energie toevoegen aan jouw zonnepark of -dak

Door een slimme energieoplossing van Novar voor opslag toe te voegen aan jouw zonnepanelen of -dak realiseer je een, voor jou op maat gemaakt, groen energiesysteem.

De opslag van zonne-energie gaat via zonnepanelen of zonnecollectoren (warmte). Deze wekken de energie op vanuit de zon. Deze energie gaat natuurlijk allereerst naar de energieverbruikers die op dat moment energie gebruiken. De rest van de ongebruikte energie gaat naar een omvormer, die zorgt dat de energie opgeslagen kan worden in een batterij.

Energie die overdag, op een zonnig moment, is opgewekt kan ‘s avonds als meer mensen thuis zijn zo worden ingezet. Daarnaast beperkt de batterij het verlies van opgewekte elektriciteit. Ook compenseert het afwijkingen tussen daadwerkelijke elektriciteitsopwekking en draagt het lokaal bij om netcongestie op te lossen.

Efficiënt opslaan

Bij Novar maken we gebruik van real-time data. We kijken dus op welke momenten het gunstig is op energie op te slaan en dus de batterij op te laden. En andersom hetzelfde: we hebben inzicht in de meest gunstige momenten om de energie terug te leveren. Zo maken we zo efficiënt en winstgevend mogelijk gebruik van het opslaan van zonne-energie.

Wanneer we batterijen bedrijfsmatig inzetten, kijken we naar het energieverbruik van het bedrijf zelf. Is er ‘s avonds, terwijl er weinig zon is, een hoge energiebehoefte dan is een batterij een slimme kostenbesparende oplossing.

Kosten energieopslag

Een batterij is een slimme oplossing die winstgevend kan zijn. Wij krijgen vaak de vraag over de kosten voor het opslaan van zonne-energie. Welke kosten erbij komen kijken, ligt volledig aan de situatie. Hoeveel energie kan de batterij opslaan? En hoelang blijft de batterij staan? Hoe duur is de energie die je hebt opgeslagen. Maar ook, wat zijn de kosten van energie die je tijdens een tekort moet inkopen?


Al deze factoren hangen met elkaar samen. Novar zorgt voor een uitgebreide berekening van alle winsten en verliezen om zo samen met jou tot een ideale oplossing te komen. Wij zorgen dat we vraag en aanbod op de juiste manier op elkaar afstemmen. Jij bepaalt wat je nodig hebt, wij fixen het.

Capaciteit energieopslag

De hoeveelheid megawatt aan zonne-energie wat opgeslagen kan worden is afhankelijk van een aantal factoren. Het aantal zonnepanelen van het zonnepark of -dak, maar ook de gewenste opslagcapaciteit. Novar berekent per situatie welke capaciteit nodig is én welke energieoplossing het beste rendement oplevert voor jou.

Regelgeving en subsidies

Als ondernemer kun je gebruik maken van de EIA voor de aanschaf van een batterij. Voor het plaatsen van de batterij zijn er verschillende regelgevingen. Bij Novar zijn we goed op de hoogte van alle bestaande regels en vergunningen. Dit pakken wij verder op, zodat jij kunt blijven doen waar jij goed in bent.

Toekomst van de opslag van zonne-energie

In de toekomst hopen we zoveel mogelijk zonne-energie slim op te mogen slaan om duurzaam met onze kostbare energie om te gaan. Batterijopslag is kapitaalintensief en er zijn (nog) geen subsidies zoals de SDE beschikbaar. Daar tegenover staat de efficiëntie van batterijopslag en de relatief makkelijke toepassing: een batterij neemt veel minder ruimte in beslag dan zonnepanelen, maar zorgt in sommige gevallen voor wel 10% meer opgewekte energie.

Er zijn uitdagingen, maar wanneer we samenwerken met de overheid, netbeheerders en bedrijfseigenaren kunnen we het toekomstige energiesysteem van Nederland zeker succesvol vormgeven.

Meer lezen?

Lees hier meer over energie opslaan.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Netinpassing 3 min. leestijd
Elektriciteitsnet overvol. En nu?

De limieten van ons stroomnet zijn bereikt. Tel daarbij op dat we voor het behalen van onze klimaatdoelen, steeds meer…

Netinpassing 3 min. leestijd
Overcapaciteit van zonnepanelen

Zonnepanelen wekken op zonnige dagen veel meer elektriciteit op dan op donkere dagen. Op zomerse dagen met veel zonuren produceren…

Netinpassing 3 min. leestijd
Kan het huidige energienet de energietransitie aan?

De netbeheerders in Nederland hebben moeite om de ontwikkeling van zonne-energie projecten bij te benen. Dit heeft tot gevolg dat…

Netinpassing 3 min. leestijd
De actieve rol van Novar bij de ‘netinpassing’

De netbeheerders in Nederland hebben moeite om de ontwikkeling van zonne-energie projecten bij te benen. Dit heeft tot gevolg dat…

Naar kennisbank