Kan het huidige energienet de energietransitie aan?
De netbeheerders in Nederland hebben moeite om de ontwikkeling van zonne-energie projecten bij te benen. Dit heeft tot gevolg dat de beschikbaarheid van capaciteit vaak niet voldoende aansluit bij het aantal ontwikkelingen in die regio en energieprojecten niet aangesloten kunnen worden.
Er kunnen veel verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen waaronder, spanningsproblemen, gebrek aan capaciteit op het hoogspanningsnet, gebrek aan capaciteit of velden bij de regionale netbeheerders, kortsluitingsproblemen en meer. Wat het daadwerkelijke probleem is binnen een gebied, wordt steeds inzichtelijker gemaakt door de netbeheerders. Om de energietransitie niet verder te vertragen werkt het en-en-en principe:
- Het elektriciteitsnetwerk blijven uitbreiden, zowel landelijk als op regionaal niveau
- Het elektriciteitsnetwerk beter ‘inrichten’ zoals TenneT nu doet door bijvoorbeeld pockets in te richten en mogelijk het gedeeltelijk loslaten van de redundantie in het elektriciteitsnetwerk
- Het toepassen van technologische en/of juridische oplossingen, die nu vaak al beschikbaar zijn, om de netinfrastructuur efficiënter te gebruiken
Bovenstaande is ook een nieuw ‘gegeven’ waar gemeenten rekening mee dienen te houden bij het opstellen van de eisen voor het afgeven van een vergunning. Het komt voor dat gemeenten een beleid vaststellen dat niet in lijn is met de capaciteit van het huidige netwerk en geen rekening houden met de toekomstige ontwikkelingen. Zo kan het zijn dat er nu geen plek is, maar één jaar later wel. De vergunning wordt dan alsnog afgewezen. Zonde!
Ben je benieuwd wat Novar bijdraagt aan de energietransitie en de netinpassing? Dat lees je hier.