Novar is bezig met de ontwikkeling van een zonnepark grenzend aan de Groote Wetering, in de buurt van Bruggenhoek. Deze locatie ligt nabij het dorp Wapenveld. Dit zonnepark draagt bij aan de opgave om schone energie op te wekken binnen de gemeente Heerde.
Mail voor meer informatie
Het zonnepark zit nog in de ontwikkelfase. De gemeente heeft een uitnodigingskader voor zonneparken opgesteld. Novar heeft vervolgens in overleg met de duurzaamheidsambtenaren het participatieproces gestart. De eerste bewonersavond en keukentafelgesprekken zijn inmiddels geweest. Op basis hiervan kijkt Novar naar de mogelijkheden voor een alternatief plan. Het ontwerp zal dus nog worden aangepast.
Daarnaast heeft de gemeente besloten het uitnodigingskader te herzien. Dit betekent dat de randvoorwaarden voor een zonnepark worden aangescherpt. In februari 2024 zal de gemeente hier meer duidelijkheid over geven en zullen wij de nieuwe voorwaarden meenemen in de nieuwe plannen.
Er wordt minimaal 25% van de totale oppervlakte gebruikt om het zonnepark natuurlijk in te passen.
We begrijpen dat er vragen zijn rondom de ontwikkeling van een zonnepark. We hebben alle vragen verzameld in een overzichtelijk document. Deze kun je hieronder bekijken.
Het doel van de gemeente Heerde is om binnen dertig jaar klimaatneutraal te zijn. In 2019 werd er 7% van het totale energieverbruik duurzaam opgewekt. Dit percentage moet verhoogd worden doormiddel van onder andere zonneparken. In het totaal biedt de gemeente nu ruimte voor maximaal 50 hectare zonnepark verdeeld over drie verschillende landschapstypen. Zonnepark Bruggenhoek is gelegen in landschapstype Broeklanden, het doel hier is om maximaal 25 hectare zonneparken te realiseren.
Ons proces
Ontwerp
Vergunning
Financiering
Bouw
In gebruik
We zitten in het begin van het proces, in de ontwerpfase. De eerste keukentafelgesprekken en bewonersavond is geweest. We zijn aan het kijken naar de mogelijkheden voor een alternatief plan. Dit doen we in gesprek met de omgeving. Daarna dienen wij een principeverzoek in bij de gemeente.
Wanneer de gemeente een positieve grondhouding inneemt tegenover het plan gaan we naar de volgende stap. Wij organiseren een gebiedsproces om het plan verder vorm te geven. Dit doen we samen met omwonenden, ter voorbereiding op de omgevingsvergunning.
Laatst bewerkt op 23 januari 2024
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in