Zonnepark Boxtel – Beerze

Gezamenlijk vormgeven aan duurzame opwek in Boxtel

Projecten Zonnepark Boxtel-Beerze

Novar ontwikkelt zonnepark Boxtel-Beerze om de gemeente Boxtel te helpen met hun duurzaamheidsambitie: in 2030 een energie neutrale gemeente zijn.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie

20.000Zonnepanelen op de grond
13 MWp Piekvermogen per jaar
4.230Huishoudens voorzien


Samenwerken aan de ontwikkeling van Zonnepark Boxtel-Beerze

De gemeente Boxtel heeft de ambitie om in 2030 een energie neutrale gemeente te zijn. Eén van de genomen stappen door de gemeente Boxtel is het uitschrijven van een tender voor het realiseren van zonneparken. Diverse initiatieven hebben zich ingeschreven en zijn door een brede onafhankelijke commissie beoordeeld.

Het initiatief van Novar is één van de plannen die zijn geselecteerd en die verder mogen ontwikkelen richting een vergunningsaanvraag. Het beoogde zonnepark ligt ten zuiden van de Scheepdonkseweg, tussen de Beerze en de Loxvenseweg, nabij bedrijventerrein Ladonk.

Ons proces – Waar staan we nu en wat is er al gedaan?

We zijn bezig met het aanvragen van de vergunning.

In de zomer van 2023 is gestart met het informeren en betrekken van de omgeving. Tijdens verschillende keukentafelgesprekken en bewonersavonden is input opgehaald over belangen, zorgen en ideeën van bewoners en lokale belangenverenigingen. De input die tijdens deze activiteiten is opgehaald is gebruikt om tot een plan voor de vergunningsaanvraag te komen. Hieronder delen wij de verslagen van deze avonden en de informatie die tijdens deze avonden is gedeeld.

Openbare informatieavond 10 september 2024

Op 10 september organiseerden wij een openbare informatieavond in gemeenschapshuis de Rots te Boxtel. Deze avond was bedoeld om iedereen die geïnteresseerd is in het project te informeren over het plan dat we indienen voor de vergunning. Daarnaast wilden we mensen informeren over financiële participatie voor bewoners en wilden we aanwezigen enthousiasmeren om samen met ons na te denken over hoe we dat vorm kunnen geven.

Posters die tijdens de informatieavond getoond zijn:

Bij de ontwikkeling van een zonnepark moeten vaak keuzes gemaakt worden. Daarom legden wij de aanwezigen een aantal keuze-stellingen voor waar zij d.m.v. een sticker hun keuze konden aangeven.

Bewonersavond voor eerste kring omwonenden 22 mei 2024

Op 22 mei 2024 heeft Novar een bewonersavond georganiseerd voor de eerste kring omwonenden. De bewoners die het dichtst bij het plangebied wonen, waren uitgenodigd voor deze avond. Tijdens de avond was er een posterpresentatie waar bewoners in gesprek konden met mensen van Novar en hun vragen en ideeën kwijt konden. Er waren 27 bewoners aanwezig. Novar gaat nu verder met de ontwikkeling van het inrichtingsplan en gebruikt daarbij de input die bewoners hebben gegeven.

Documenten van de bewonersbijeenkomst op 22 mei 2024:

Openbare informatieavond 26 juni 2023

Op 26 juni 2023 vond voor het eerst een informatieavond plaats in de Orion.

U kunt het verslag hier lezen:

Kunnen bewoners nog meedenken over het plan?

Bewoners kunnen nog meedenken over de manier waarop we lokale financiële participatie gaan vormgeven. Voor het inrichtingsplan is het participatietraject nu zo goed als afgerond. Daarvoor zijn bewoners en andere belangenpartijen tot augustus 2024 actief uitgenodigd om hun mening te geven over het ontwerp en de landschappelijke inpassing en om hun zorgen en ideeën met ons te delen. Dit is gedaan tijdens individuele gesprekken en tijdens bewonersavonden. We hebben deze input zoveel als mogelijk gebruikt om het plan te verbeteren. Zo worden de velden waar de zonnepanelen in staan een stuk afgegraven en wordt er een dijkje omheen gelegd. Bij hoog water in de Beerze kan het water hier naartoe stromen, zodat het zonneveld ook een waterbergingsfunctie heeft. Dit is een belangrijke wens en opgave van het Waterschap. We hopen ook dat het helpt voor de bewoners aan de andere kant van de Beerze, zodat zij minder last krijgen van natte voeten. Verder zijn er door bewoners zorgen over zicht op de technische installatie (geen natuurlijk beeld in het mooie gebied) en werd de wens geuit om bij de inrichting van het zonneveld rekening te houden met het versterken van de biodiversiteit. Er worden daarom rondom én in het zonneveld gemengde hagen aangelegd. Dit zorgt ervoor dat het zicht op de panelen wordt weggenomen, maar ook dat de hagenstructuur weer teruggebracht wordt in het landschap. Hagen zijn belangrijk voor de biodiversiteit: het biedt nest- en schuilgelegenheid voor vogels en zoogdieren en doordat er o.a. bessendragende soorten worden aangeplant zorgt het ook voor veel voedsel.

Kunnen bewoners ook financieel participeren?

Jazeker! Op welke manier dat kan, daar moeten nog keuzes in gemaakt worden. We willen graag mede-eigenaarschap van de omgeving realiseren. Dit is ook een wens van de gemeente Boxtel. Daarvoor is het nodig dat een energie coöperatie, of een andere vorm van burgervereniging, zich meldt of wordt opgericht, zodat Novar en de coöperatie gezamenlijk kunnen toewerken naar gedeeld eigenaarschap. Daar zijn dus zowel inspanningen als financiële middelen vanuit de omgeving voor nodig. Een zonnepark ontwikkelen kost veel geld en is niet zonder risico. Pas als het park operationeel is gaat het ook wat opleveren. Novar is hierover in gesprek met bewonerscoöperaties uit Boxtel en Sint-Michielsgestel en met de gemeente. Als blijkt dat er in de omgeving geen animo is om mede-eigenaar te worden, dan zijn er andere manieren waarop we de financiële participatie kunnen inrichten.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Wij zijn bezig om de vergunningsaanvraag in te dienen.


Hoe werkt een vergunningsaanvraag?


Laatst bewerkt op 30 september 2024

Bekijk ook

Op de grond
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact