zonnepark achtkarspelen buitenpost

Wensen en behoeftes in kaart gebracht tijdens een ruimtelijk atelier

Projecten Zonnepark Sinnegreide – Achtkarspelen

De gemeente Achtkarspelen heeft het initiatief genomen om samen met Novar een zonnepark te realiseren aan de noordkant van Buitenpost.

Meer weten over dit project?

Mail voor meer informatie


30.436Zonnepanelen op de grond
11,7 MWpPiekvermogen per jaar
3.515Huishoudens voorzien

Zonnepark Sinnegreide – Achtkarspelen 

De gemeente Achtkarspelen heeft het initiatief genomen om samen met Novar zonnepark Achtkarspelen te realiseren aan de noordkant van Buitenpost. Het park is in november 2018 in gebruik genomen. 

Zonnepark Sinnegreide

Waarom dit zonnepark?

De gemeente Achtkarspelen heeft het initiatief genomen om een zonnepark te realiseren. De gemeente heeft dit gedaan omdat het de ambitie heeft om flinke stappen te zetten op het gebied van duurzame energie. Dit is in lijn met de doelstelling van Regionale Energiestrategie Friesland om 3 terrawattuur elektriciteit duurzaam op te wekken in 2030. De grond diende als mogelijke uitbreidingsruimte voor het bedrijventerrein, maar naar verwachting zou hier de komende 20 jaar geen beroep op worden gedaan. Op basis hiervan werd er groen licht gegeven voor de realisatie van een zonnepark.
Het plan van Novar is het beste beoordeeld, waarna wij een zonnepark van meer dan 30.000 zonnepanelen konden realiseren.

Ons proces

Waar zijn we nu?

1

Ontwerp

2

Vergunning

3

Financiering

4

Bouw

5

In gebruik

Het park is in november 2018 in gebruik genomen.

Over dit zonnepark

Locatie van het zonnepark
Het park ligt ten noorden van de spoorlijn Groningen-Leeuwaren bij Buitenpost. Het park bevindt zich ten oosten van het bestaande bedrijventerrein ‘De Swadde’ en is verder omringd door agrarische grond.

Hoe draagt dit zonnepark bij aan de energietransitie?
De ruim 30.000 zonnepanelen hebben samen een vermogen van zo’n 12 MWp. Dat is jaarlijks voldoende groene stroom voor ongeveer 3.500 huishoudens. De stroom wordt aan het elektriciteitsnet geleverd en compenseert een deel van het elektriciteitsgebruik van de inwoners van Achtkarspelen. Hiermee dragen we samen bij aan het behalen van de doelstellingen van RES-Friesland.

Deskundigen en omwonenden ontmoetten elkaar in een ruimtelijk atelier
Er is een ruimtelijk atelier georganiseerd om met deskundigen en omwonenden in gesprek te gaan over hoe het park op deze locatie gerealiseerd kon worden. Hierbij is er rekening gehouden met de locatie, omgeving en situering op de percelen. Er is een inrichtingsplan uitgekomen die voldeed aan de eisen. Het plan bestaat uit onder andere dichte beplantingstroken, bloemenweides, struikgewas, een boomgaard en er is ruimte voor educatie en recreatie.

Mee profiteren van de opgewekte duurzame energie
Ook bij zonnepark Achtkarspelen is de mogelijkheid geboden om één of meer Zonnedelen te kopen. Hiermee profiteren bewoners direct van de opgewekte duurzame energie. In totaal hebben 231 ZonneDelers geïnvesteerd in dit project en ontvangen ze jaarlijks rendement door dit zonnepark.

Laatst bewerkt op 23 januari 2024

Bekijk ook

Op de grond
Op de grond Opslag

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact