Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
19/07/2021

Een zonnepark ‘verloopt’. En wat dan?

De komst van een zonnepark brengt veel vragen met zich mee. En wij proberen zo goed mogelijk antwoord te geven. Vandaag leggen we uit: een zonnepark krijgt voor 25 of 30 jaar een vergunning. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk mee?

Tijdelijk zonnepark

Voor iemand die onbekend is met zonneparken lijkt het wat vreemd. Maar een zonnepark is tijdelijk. Om een zonnepark te kunnen bouwen is er een vergunning nodig. De vergunningsperiode wordt bepaald door de provincie en gemeente. Een zonnepark krijgt op dit moment meestal voor 25 of 30 jaar een vergunning. Voor de tijdelijkheid van een park zijn zowel voors als tegens te noemen. Voor nu gaat het om de vraag: wat gebeurt er na 25 à 30 jaar met het zonnepark?

Zonnepark opruimen

Kort samengevat wordt elk park van Solarfields na het aflopen van de vergunning opgeruimd en de grond moet in oorspronkelijke staat worden teruggegeven aan de grondeigenaar. Dit spreken we van tevoren zo af met de eigenaar en met de gemeente.

Het opruimen van een zonnepark is niet gratis. Om er zeker van te zijn dat dit financieel wel mogelijk is over 25/30 jaar, sluiten we een zogenaamde bankgarantie af. Een bankgarantie is een contract waarin een bank toezegt een bepaald bedrag te betalen. Dit bedrag wordt in het 16e jaar afgesloten en is ter hoogte van wat nodig is voor de opruiming van het zonnepark. Voor die tijd ontvangt een park subsidie. Zowel de bankgarantie als de subsidie garanderen zo dat we het park altijd kunnen opruimen.

Materialen zonnepark

Er zijn verschillende redenen waarom een zonnepark verdwijnt na 30 jaar. Één daarvan is dat de zonnepanelen na dertig jaar niet meer zoveel energie als in het begin produceren. Maar ze doen het nog wel, ze leveren gemiddeld dan nog zo’n 80% op. Daarom maken we na 30 jaar de keuze om de zonnepanelen te recyclen of ze over te dragen aan andere mensen die ze nog willen gebruiken. Dat de materialen niet zomaar op de afvalberg belanden, is bij wet vastgelegd. Bovendien spreekt dit vanuit duurzaamheidsoverwegingen natuurlijk voor zich.

Tegenwoordig kan al 99% van de materialen van het zonnepark gerecycled worden. Uiteraard gaat het hierbij vooral om het recyclen van de panelen. Dit gebeurt door alle onderdelen los te halen en van elkaar te scheiden. Zo kunnen de meeste materialen worden hergebruikt. Neem bijvoorbeeld het glas dat in een paneel zit. Hier gebeurt niks anders mee dan de glazen potjes in de glasbak. Het wordt omgesmolten en opnieuw gebruikt! Gelukkig maar: zo dragen we bij aan de energietransitie én kunnen panelen ook daarna nog een duurzaam steentje bijdragen.


Lees verder

H2 Hollandia, Nieuw-Buinen
Persbericht 06/01/2025

Final Investment Decision (FID) bereikt: productie van groene waterstof met zonne-energie wordt werkelijkheid.

Lees meer
Christmas_Novar
23/12/2024

Merry Christmas & Energetic New Year!

Lees meer
Zonnepark met batterij
Persbericht 17/12/2024

Novar krijgt subsidie toegekend voor 242 megawattpiek aan zonneprojecten

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact