Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.
Er zijn vele redenen om te verduurzamen. Wij zetten er een aantal op een rij. Deze week reden vier.
Wetenschappers roepen het al jaren: het klimaat verandert. Door de mens. De aarde warmt namelijk op door de enorme uitstoot van broeikasgassen. En dat heeft grote gevolgen, zo laat het KNMI zien. De kans op een elfstedentocht wordt steeds kleiner, nog maar 0,2% – 2% in 2050. De zee rondom Nederland stijgt, droge voeten is niet meer vanzelfsprekend. Weersomstandigheden worden extremer; van overstromende rivieren in Limburg tot langere bloeiseizoenen met héél veel hooikoorts (voor sommigen van ons). Dierenplagen krijgen meer kans, hallo eikenprocessierups…
Een belangrijke bron voor de status van ons wereldklimaat is het IPCC. Dit klimaatpanel van de Verenigde Naties, vat – kort door de bocht – wetenschappelijke informatie over klimaatverandering samen. Zij zorgen dat beleidsmakers, zoals onze regering, altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom klimaat binnen de wetenschap. Deze rapporten zijn daarmee de leidraad voor landelijk beleid. Ook in Nederland.
Waar lange tijd in deze rapporten werd gesproken over ‘het tij keren’, zijn de laatste rapporten nog minder positief. Zelfs ‘het beperken van de opwarming van de aarde’, wordt niet langer als reëel gezien door wetenschappers. En dat heeft natuurlijk vergaande gevolgen. Die eigenlijk niemand kan overzien. Dus het is tijd. De toekomst heeft duurzaamheid heel hard nodig. Of eigenlijk zijn we al aardig aan de late kant.
Duurzaamheid wordt vaak gezien als ingewikkeld. Het gaat over een lange termijn, ingewikkelde (beleids)processen, een weg die nog niet eerder is afgelegd. De termijnen van klimaatverandering én verduurzamen zijn moeilijk te overzien. Maar laten we voor onze toekomst, die van jou maar ook die van kinderen en kleinkinderen, toch alles op alles zetten. Want het klimaat wacht niet.
Ben je benieuwd naar de staat van het klimaat in jouw omgeving? KNMI zet nationale en internationale data voor je op een rij. Van specials in bepaalde gebieden tot atlassen. En bij de NOS kan je zien wat er veranderd is sinds jij geboren bent.
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.