Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.
14 april 2018 – Het Groningse bedrijf Solarfields ontwikkelt en realiseert in hoog tempo zonneparken. Wat directeur Gerben Smit in hoge mate betreurt: voor de aanleg en het onderhoud is nauwelijks Nederlands personeel. Het werk komt allemaal terecht bij buitenlanders. ,,Daar zouden we graag wat aan doen”, zegt Smit. ,,We zoeken daarbij de hulp van het onderwijs en de politiek. Wij doen gigantische investeringen. Van het werk dat het oplevert, landt hier maar een klein gedeelte.”
Solarfields heeft twintig medewerkers en is zo’n drieënhalf jaar geleden opgericht. Het bedrijf heeft de aanleg in voorbereiding van een kleine 50 zonneparken, twee zijn er reeds in bedrijf. Gezamenlijke hebben ze een vermogen van 1300 megawatt en vergen een investering van zo’n 850 miljoen euro.Smit: ,,Het zwaartepunt -950 megawatt- ligt in het Noorden. Wij voelen ons een echt noordelijke club die veel zonneparken in de drie noordelijke provincies ontwikkelt. Als wij met overheden praten, spreken ze vaak de wens uit dat het werk zo veel mogelijk lokaal terecht komt. De grote uitdaging is echter elke keer: voldoende personeel vinden. Dat lukt vaak niet. Dus worden er mensen uit het buitenland gehaald.” Solarfields heeft zonneparken in voorbereiding in onder meer Hoogeveen, Pekela, Coevorden, Eemshaven, Delfzijl, Achtkarspelen, Hoogezand en Marum. Recent kwam zonnepark De Kie in Franeker gereed.
Smit: ,,Dat is gebouwd door een internationaal team in dienst van een Duitse aannemer, dat heel Europa rond reist om zonneparken te bouwen. Dat doen ze heel goed. Maar Nederlanders moeten dat toch ook kunnen?” De vaste medewerkers van Solarfields doen vooral de coördinerende werkzaamheden: vergunningverlening, projectontwikkeling, design, financiering, subsidieaanvraag, bouwtoezicht en operationeel beheer. De bouw en het onderhoud worden uitbesteed. Daarvoor worden veelal buitenlanders ingevlogen. Smit: ,,Ze komen vaak uit Spanje of Oost-Europa, landen waar ze geen olie of gas hebben en daardoor al veel langer werken met duurzame energie en zonneparken. Die kennis is hier vaak nog niet. Wij hebben zelf zeer goed personeel. Dat is vaak hoger opgeleid, maar voor werken met zonne-energie moeten we ze intern opleiden. Zonneparken leveren voor alle opleidingsniveaus werk op: administratief, financieel, civieltechnisch, installateurs, elektrotechnici… Maar er is geen speciale aandacht voor zonne-energie. Zelfs voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn er mogelijkheden.”
Niet alleen de ontwikkeling en bouw leveren werk op. De directeur: ,,Mensen denken vaak: als zo’n zonnepark er eenmaal is, heeft niemand er nog omkijken naar. Dat is onjuist. Inspecties, onderhoud, het administratief en financieel beheer – dat levert nog veel werk op. Alleen al voor onze zonneparken geldt dat daarvoor over een periode van 25 jaar 400 miljoen euro aan operationele uitgaven is begroot. Reken maar uit: dat is 6.000 manjaren.” Het onderwijs moet daarom meer aandacht besteden aan deze duurzame energiebron, denkt Smit. Bovendien moet de sector beter aansluiting vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Smit: ,,Ik weet zelf niet precies hoe dat moet. Het zou goed zijn als daar actie op werd ondernomen. Collega-bedrijven hebben met hetzelfde te maken. Het gaat alles bij elkaar geteld om veel werkgelegenheid. Een volgende stap waar we in de energietransitie mee te maken krijgen is de opslag van elektriciteit. Ook dat vraagt deskundigheid op het gebied van engineering, design, optimalisatie. Het zou toch zonde zijn als we daar straks ook geen lokale mensen voor hebben.
Gerben Smit is medeoprichter en algemeen directeur van Solarfields. Het bedrijf komt voort uit Greensolver, het consultancybureau voor windenergie met vestigingen in Groningen, Parijs en sinds kort Londen. ,,We zijn begonnen met het bellen van lokale overheden of zij belangstelling hadden voor een zonnepark in hun gemeente”, zegt Smit. Het legde de basis voor de goed gevulde portefeuille waarmee de onderneming zich nu een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken in het land mag noemen. Smit voorziet verdere groei. Hij denkt dat Solarfields over twee jaar 50 medewerkers telt.
Geplaatst in Dagblad van het Noorden op 14 april 2018
foto: Siese Veenstra
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.