Logistiek & transport
Logistiek & transport 2 min. leestijd

Laadinfrastructuur voor transport en logistiek

Laadinfrastructuur. Wat wordt daarmee bedoeld? En hoe helpt het jou als ondernemer in de logistiek of transport? We gaan dieper in op wat laadinfrastructuur is, maar ook hoe het in jouw voordeel kan werken.


Man met oranje Novar jas laadt zijn elektrische vrachtwagen op.

Wat is laadinfrastructuur?

Laadinfrastructuur is het gehele netwerk van voorzieningen en technologieën die nodig zijn om elektrische voertuigen op te laden. Dan gaat het niet alleen om laadpalen, maar ook de netaansluitingen en de bijbehorende energieopslag in batterijen.

We gaan met elkaar de CO₂-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Elektrische vrachtwagens worden steeds belangrijker om dit doel te behalen, die stoten namelijk geen schadelijke stoffen uit. Met een betrouwbare infrastructuur, zorg je altijd voor voldoende stroom om de goederen van jouw klanten op tijd te kunnen leveren.

Waaruit bestaat een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen?

Een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen bestaat uit laadpalen, de netaansluiting en (vaak) een batterij.

Laadpalen
Laadpalen vormen het meest zichtbare deel van de laadinfrastructuur. Je hebt AC en DC laadpalen. De laadpalen laden jouw elektrische vrachtwagens op.

Verschil AC en DC laadpalen
AC laadpalen leveren wisselstroom en DC laadpalen leveren gelijkstroom. De wisselstroom in AC laadpalen wordt omgezet naar gelijkstroom. Dit is een traag proces, dus deze laadpalen zijn ideaal voor locaties waar voertuigen langer stilstaan. DC palen leveren direct gelijkstroom aan de batterij van elektrische vrachtwagens. Deze laadpalen staan vaak naast de snelweg of bij logistieke hubs. De laadtijd is dus een stuk korter bij DC laadpalen.

Netaansluitingen
De laadpalen zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk via netaansluitingen. De netaansluitingen zorgen voor een stabiele en voldoende stroomvoorziening aan de palen. Zonder deze verbinding met het elektriciteitsnet kunnen de laadpalen niet laden. Je netaansluiting moet dus betrouwbaar en stabiel zijn.

Batterijen
Naast de laadpalen en de netaansluiting spelen ook batterijen een belangrijke rol in de laadinfrastructuur. Een batterij slaat overtollige energie op die later ingezet kan worden, bijvoorbeeld wanneer er weinig energie wordt opgewekt.

Zo laad je jouw vrachtwagens niet alleen efficiënter, maar ook betrouwbaarder op. Door een vorm van opslag toe te voegen aan je laadinfrastructuur, vlak je pieken in de energievraag af en heb je altijd stroom. Zelfs tijdens drukke periodes.

Welke voordelen kun jij behalen uit een laadinfrastructuur?

Een betrouwbare laadinfrastructuur kan jouw transportbedrijf helpen. Door te kiezen voor elektrisch rijden en dit te combineren met een efficiënte laadinfrastructuur, bespaar je op de kosten van fossiele brandstoffen.

Ook zijn elektrische vrachtwagens voordeliger in onderhoud en ze stoten geen CO₂ uit. Je krijgt een duurzamer imago en klanten gaan jouw bedrijf zien als de duurzamere partner in transport.

Zit jouw laadinfrastructuur goed in elkaar, dan heb je altijd toegang tot stroom. Dat betekent dat jouw bedrijf altijd door kan gaan met het leveren van goederen. Je staat niet stil, maar rijdt voorop.

Laadinfrastructuur aanleggen: Novar fixt het

Zelf een complete laadinfrastructuur aanleggen, is best lastig. Novar adviseert je graag over het aanleggen van een uitgebreide en werkende laadinfrastructuur. Zodat jij altijd kunt blijven rijden met jouw elektrische voertuigen.

Naast advies ondersteunen we je ook bij de ontwikkeling en het installeren van de laadinfra. Wij zorgen ervoor dat jij ook jouw steentje bij kunt dragen aan de energietransitie.

Voor het advies en het aanleggen van bestaat de subsidie laadinfrastructuur. Je kunt tot 50% van de kosten vergoed krijgen. Je leest meer over de subsidies in het artikel ‘Subsidies voor emissieloos rijden’.

Zonnepanelen in de logistiek

Voor het aanleggen van een laadinfrastructuur is het slim om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen. Hoe zonnepanelen jouw laadinfra nog verder kunnen ondersteunen, lees je binnenkort.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Logistiek & transport 2 min. leestijd
Hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) voor de logistiek

Wat zijn hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) en hoe werken ze in jouw voordeel? Om deze vraag te beantwoorden leggen we eerst…

Logistiek & transport 2 min. leestijd
Subsidies voor emissieloos rijden

Veel transportbedrijven stappen over op elektrisch vervoer. Omdat het beter is voor de wereld om ons heen, maar ook om…

Logistiek & transport 2 min. leestijd
Zero-emissiezones: dit kan het voor jouw transportbedrijf betekenen.

In 2025 komen de eerste zero-emissiezones (ZE-zones) eraan. Dit zijn speciaal geselecteerde gebieden in steden waar alleen verkeer is toegestaan…

Logistiek & transport 2 min. leestijd
Wat zijn Hernieuwbare Brandstof Eenheden en hoe kun je daar als transportbedrijf geld mee verdienen?

Met Hernieuwbare Brandstof Eenheden verdien je geld terwijl jij jouw elektrische (vracht)wagens oplaadt met stroom. Hoe dat precies zit leggen…

Naar kennisbank