Zonnepark W.A. Scholten is aangelegd op het bedrijventerrein in Foxhol. Met het zonnepark zullen ruim 4.000 huishoudens worden voorzien van stroom.
Ga met ons in gesprek over dit project.
Novar heeft in januari 2021 in samenwerking met Avebe zonnepark W.A. Scholten gerealiseerd op het bedrijventerrein in Foxhol. Met het zonnepark zullen ruim 4.000 huishoudens worden voorzien van stroom. Het park is in juli 2021 in gebruik genomen.
Gemeente Midden-Groningen behoort tot de energieregio Groningen. Ook deze regio heeft doelstellingen opgesteld om elektriciteit duurzaam op te wekken in de verschillende gemeentes. Sinds de realisatie van dit zonnepark in 2021 draagt het bij aan het behalen van deze doelstellingen.
Ook heeft het waterschap in zijn coalitieakkoord opgenomen dat het zijn assets beschikbaar stelt aan derden voor de opwekking van duurzame energie. Door de overeenkomst met Novar geeft het waterschap invulling aan het coalitieakkoord.
Daarnaast biedt dit zonnepark bewoners van Foxhol een aantrekkelijk alternatief voor de toekomst. Ze zijn verzekerd van een schone overgangszone, zonder geluidsoverlast tussen de bedrijven en de woningen. Zware industrie kan zich namelijk niet meer op deze locatie vestigen.
Ons proces
Ontwerp
Vergunning
Financiering
Bouw
In gebruik
Het park is in juli 2021 in gebruik genomen.
Het zonnepark W.A. Scholten ligt in Foxhol in de gemeente Midden-Groningen. Het bevindt zich op het bedrijventerrein, naast de aardappelzetmeelfabriek Avebe. Het zonnepark maakt deel uit van de ‘Verbindingszone Foxhol’, een bufferzone tussen industrie en woonbebouwing.
Met de realisatie van het zonnepark kunnen ruim 4.000 huishoudens van duurzame energie worden voorzien. Dit staat gelijk aan ongeveer 14 MWp aan elektriciteit per jaar. Hiermee draagt zonnepark W.A. Scholten bij aan de verduurzaming van gemeente Midden-Groningen.
Aan de oostzijde van het zonnepark is een groene rand geïntroduceerd van ongeveer 17 meter breed. Deze rand bestaat uit bos-mantel-zoom beplanting. Dit schept een groen beeld waardoor het zonnepark uit het zicht wordt genomen. Daarnaast is de groene rand van grote ecologische waarde.
Tijdens een schetsavond konden alle betrokken partijen hun dromen voor het gebied met elkaar delen. Drie landschapsarchitecten kregen vervolgens de opdracht om op basis van de uitkomsten van de schetsavond te werken aan een plan dat gedragen wordt door bewoners, bedrijven en de gemeente. Het doel was om tot een oplossing te komen die de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid versterkt en goed is voor mens, milieu, natuur en bedrijvigheid.
Verder is er de mogelijkheid geboden om door middel van ZonnepanelenDelen mee te profiteren van de opbrengsten van het zonnepark.
Laatst bewerkt op 19 januari 2024
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.