Novar en publiek energie- en afvalbedrijf HVC zijn bij het hoogspanningsstation Westermeerdijk te Espel bezig met het aansluiten van twee nabijgelegen zonneparken op het hoogspanningsnet van TenneT. Deze aansluiting wordt Netaansluiting NoordWestZon (NNWZ) genoemd.
Mail voor meer informatie
In de Noordoostpolder ontwikkelt Novar samen met HVC en Ampyr Solar Europe sinds 2017 de netaansluiting NoordWest Zon.
De gemeente heeft het gebied tussen en direct naast de windmolens aan de Zuidermeerdijk, Westermeerdijk en Noordermeerdijk aangewezen om met zonnepanelen duurzame energie op te wekken. Deze gronden zijn versnipperd en daarom minder rendabel voor agrarisch gebruik.
Al sinds 2017 zijn ontwikkelaars HVC, Ampyr Solar Europe en Novar, samen met de overheid en lokale ondernemers, bezig om drie van Nederlands grootste zonneparken te ontwikkelen. De zonneparken worden gebouwd onder en naast de windmolens aan de Westermeerdijk en Noordermeerdijk, met gezamenlijk een vermogen van zo’n 373 MW, genoeg om ruim 135.000 huishoudens van stroom te kunnen voorzien.
Ons proces
Ontwerp
Financiering
Bouw
In gebruik
Het ontwerp is gereed en de vergunningen zijn geregeld. De aanleg van Netaansluiting NoordWest Zon is in 2024 gestart.
Laatste update: 14-10-2024
Zonnepark Noordermeerdijk heeft een vermogen van ongeveer 98 MW en wordt aangelegd in opdracht van het publieke energie- en afvalbedrijf HVC. Zonnepark Westermeerdijk heeft een vermogen van ongeveer 180 MW wordt aangelegd in opdracht van Novar.
De zonneparken van HVC en Novar worden op het hoogspanningsstation van TenneT (Westermeerdijk) te Espel aangesloten via een nieuw te bouwen station. Dit nieuwe station, Netaansluiting NoordWestZon (NNWZ), wordt gebouwd ten zuiden van het bestaande hoogspanningsstation Westermeerdijk. Het netstation NNWZ is de koppeling tussen het hoogspanningsstation van 110kV van TenneT en het middenspannings niveau van 33kV. Op het terrein van NNWZ is een schakeltuin, een trafocel en een schakelgebouw voorzien. Op de schakeltuin wordt de 110kV kabel verbinding aangesloten welke aangesloten wordt op het hoogspanningsstation. Naast de trafocel is een schakelgebouw gepositioneerd. Hier komen de kabels van de zonneparken binnen
Het derde zonnepark, van ontwikkelaar Ampyr Solar Europe, krijgt een eigen middenspanningsstation. Ampyr bouwt deze direct aansluitend op het NNWZ terrein en wordt ook verbonden met het hoogspanningsstation. Dit zonnepark, langs de Noordermeerdijk betreft een zonnepark met een vermogen van ongeveer 95 MW.
Om beide nieuwe stations aan te kunnen sluiten op het hoogspanningsstation breidt TenneT haar station uit met extra velden. Deze werkzaamheden vinden tegelijkertijd plaats. Het is daardoor druk ondergronds met kabels. Hierdoor is extra aandacht en afstemming voor het plaatsen van de nieuwe kabels van NNWZ en van Ampyr.
In de directe omgeving van het hoogspanningsstation is een windpark gerealiseerd: windpark Noordoostpolder, deels op het land en deels in het water. Windpark Noordoostpolder bestaat uit drie deelprojecten, waarvan twee op het land en een in het water. Drie projectpartners zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de bouw en het beheer van hun deel van het project: duurzaam energiebedrijf RWE en de lokale bedrijven: NOP Agrowind en Westermeerwind.
Het park bestaat uit 86 windturbines waarvan er 38 op het land staan en 48 in het water. Het type windturbine op land is de Enercon E-126 met een vermogen van 7,5 MW. Het type windturbine in het water is de Siemens 3.0DD-108 met een vermogen van 3 MW.
Op 2 juni 2017 vond de officiële opening plaats. Dit windpark is ook aangesloten op het hoogspanningsstation van TenneT.
Laatst bewerkt op 24 december 2024
Heb je nu maar 1 elektrische vrachtwagen en laad je deze op met netstroom? Over een tijdje rij je misschien wel met 3 elektrische trucks die je oplaadt met eigen zonnepanelen. Reken daarom altijd meerdere situaties uit.
Faris Musakadic Business Developer
Wat je verdient met HBE’s is afhankelijk van jouw situatie. Omdat jij voortdurend inspeelt op ontwikkelingen, wil je niet alleen je huidige situatie doorrekenen, maar ook die van de toekomst. Daarom is het slim om dit een paar keer te doen.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in