Energie opslaan en duurzaam produceren. Ook dat hoort bij de energietransitie. Novar draagt daaraan bij met groene waterstofproductie. De groene waterstof slaan we op in een elektrolyser. Met deze innovatie werken we onder andere aan een oplossing voor netcongestie.
Plan een adviesgesprek in
Weten welke oplossing het beste bij jou past? Ga in gesprek met een van onze experts.
Groene waterstof wordt geproduceerd door water op te splitsen in waterstof en zuurstof. Dit proces heet elektrolyse en heeft elektriciteit nodig om te laten plaatsvinden. De splitsing vindt plaats in een elektrochemische cel. Met behulp van elektrische lading wordt water dan omgezet in waterstof en zuurstof. Gebruik je voor waterstofproductie duurzaam opgewekte elektriciteit, zoals zonnestroom, dan produceer je groene waterstof zonder uitstoot. En dat is natuurlijk wat we willen.
Hoe werkt het?
Met behulp van een elektrolyser kan elektriciteit worden omgezet in groene waterstof. Groene waterstof is vervolgens makkelijk op te slaan in een waterstofbatterij. De opgeslagen waterstof kan later gebruikt worden als brandstof voor zwaar transport en industriële processen.
De waterstofbatterij zet het overschot aan duurzaam opgewekte energie (van de zonnepanelen) om in waterstof. Op een later moment kan deze waterstof weer terug omgezet worden naar elektriciteit om te gebruiken. Het omzetten gaat volledig zonder CO2-uitstoot, waardoor het een schone bron blijft.
Het voordeel van een waterstofbatterij is dat deze – net als een energieopslagsysteem – modulair schaalbaar is en goed in te passen in de omgeving. Daarbij hoeft de, door zon opgewekte, energie niet ingevoed te worden op het net: een goede oplossing voor netcongestie.
In Nieuw-Buinen ligt, met zo’n 288.000 zonnepanelen, zonnepark Hollandia. Samen met Avitec, de mede-eigenaar van het park, hebben we de ambitie om een deel van deze zonnestroom, groene waterstof te produceren. Hiervoor is een 5MW PEM elektrolyser bij het 115 MWp zonnepark geplaatst. Met deze elektrolyser wordt water gesplitst in waterstof en zuurstof.
Door het plaatsen van de elektrolyser wordt het curtailment van het zonnepark gehalveerd. Curtailment betekent dat de capaciteit van een zonnepark tijdelijk wordt teruggeschroefd. Dit doen we op momenten dat er meer aanbod is dan vraag. Jaarlijks wordt de curtailment omgezet naar 300 ton waterstof, wat neer komt op 10% van de jaarlijkse productie van het waterstof systeem.
Bij zonnepark Vloeivelden Hollandia wordt op dit moment waterstofproject H2 Hollandia gerealiseerd. Dit is uniek qua schaal en door de combinatie met het zonnepark.
Aan de slag
Door te werken met een waterstofbatterij hebben wij een goede oplossing voor netcongestie. Wil jij meer weten over deze of een andere innovatieve oplossing? Novar fixt een passende oplossing voor jouw energievraagstuk. Of het nu gaat over waterstof, opslag of opwek: wij fixen het. Neem nu contact op.
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in