Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.
Solarfields in Groningen en Solar Proactive in Tynaarlo willen met een eigen netwerk het probleem oplossen dat veel nieuwe zonneparken in de regio hun stroom niet kunnen afzetten doordat het regionale netwerk van Enexis onvoldoende capaciteit heeft.
De twee noordelijke ontwikkelaars van zonneparken willen met een eigen transformatorstation in Meeden binnen een straal van 30 kilometer 500 hectare aan nieuwe zonneparken op het elektriciteitsnet aansluiten.
Procedures om regionale netwerken te versterken, duren doorgaans vijf tot tien jaar. Technische oplossingen die meer aansluitingen op het bestaande netwerk mogelijk zouden maken, zijn door wetgeving (nog) niet toegestaan.
,,Wij willen en kunnen geen jaren wachten”, zegt directeur Jelmer Pijlman van Solarfields. ,,Er zijn grote ambities met de uitrol van duurzame energie. Die worden anders ernstig vertraagd.”
Het probleem voor ontwikkelaars is ook dat voor zonneparken geen SDE-subsidie wordt gegeven als ze niet aangesloten kunnen worden. Dat zou ook het geval zijn met het nabij Meeden geplande zonnepark Eekerpolder dat Solarfields ontwikkelt met de plaatselijke energiecoöperatie. Het transformatorstation – Avermieden genoemd – moet ook voor dat project soelaas bieden.
De elektriciteit van de zonneparken wordt via een 33kV (kilovolt)-kabel naar het transformatorstation getransporteerd en daar op een 220 kV-kabel van landelijk netbeheerder TenneT gezet. Pijlman: ,,We slaan Enexis dus over.”
Volgens hem heeft TenneT al een plan gemaakt voor de techniek. Het wachten is nu op toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de aanleg van het zogeheten Gesloten Distributie Systeem.
Het project vergt een investering van meer dan 10 miljoen euro. Pijlman: ,,Het plan is ook maatschappelijk een goede oplossing. Als Enexis investeert in een aansluiting wordt dat voor een deel doorberekend aan de consumenten. Dat gebeurt bij ons niet. Wij berekenen de kosten helemaal door aan de zonneparken. Bovendien houdt Enexis meer capaciteit over voor kleinere projecten.”
Jelmer Pijlman sluit niet uit dat ook derden van het transformatorstation gebruik kunnen maken. ,,Wij bouwen het primair voor onze eigen projecten. Ik schat dat we in het gebied nu plannen hebben voor zo’n 150 tot 200 hectare. Met de overgebleven capaciteit kunnen wij ook projecten met andere grondeigenaren en projectontwikkelaars ondersteunen.” Mogelijk gaat Solarfields volgens hem meer transformatorstations bouwen.
Lees hier meer over onze andere oplossingen voor de beperkte netcapaciteit.
Dit persbericht is afkomstig van het Dagblad van het Noorden – 03-10-2020
De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.