Het is tijd voor nieuwe energie. Daarom heeft Solarfields sinds 18 april 2023 een nieuwe naam: Novar. Wil je meer weten? Lees hier het bericht over de naamswijziging.

Nieuws
05/04/2022

Lokaal, het nieuwe normaal

Vorige week organiseerde Hier Opgewekt een conferentiedag, met als thema: Lokaal, het nieuwe normaal. Samen met coöperaties, gemeenten en initiatiefnemers hebben we onder andere tijdens een workshop verkend hoe we met elkaar tot een constructieve samenwerking komen. De vraag die centraal staat: hoe richt je de lokale energietransitie in? Projectmanager Menno van Bremen vertelt over wat hem is opgevallen.

In gesprek

“De energietransitie op een goede manier vormgeven is moeilijk. Dat zullen de meesten wel beamen. Het is daarom zo fijn om te zien dat zeker 500 tot 600 man bij deze conferentie aanwezig waren. Dat laat zien dat de bereidwilligheid voor de energietransitie er absoluut is.”

“Er zat een divers publiek in de zaal. Zeker de coöperatieve wereld was goed vertegenwoordigd. Maar ook initiatiefnemers, enkele afgevaardigden en natuurorganisaties waren aanwezig. Veel partijen die betrokken zijn bij een ontwikkelproces kon je hier dus vinden. En dat heeft dynamische gesprekken opgeleverd.”

Bereid zijn

“De conferentie van Hier Opgewekt stond onder andere in het teken van de vraag wat een constructieve samenwerking is. Bij het realiseren van een duurzaam project – of het nou zon, thermie of iets anders is – zijn er drie partijen erg belangrijk: een coöperatie, de gemeente en een projectontwikkelaar of andere initiatiefnemer. Alleen in deze ontwikkeldriehoek lukt het om een project van de grond te krijgen.”

“Tijdens een workshop in de vorm van een tafelgesprek, is deze vraag direct aan ons gesteld. Onder begeleiding van een gespreksleider, hebben we in ‘de driehoek’ een mooi gesprek gevoerd. Vragen die we onszelf hebben gesteld zijn: voor welke uitdagingen komen we te staan? Wat zijn de kansen van samenwerken? En welke afspraken zijn er dan nodig?”

“Bij deze workshop is ons gevraagd om eens op een andere stoel te gaan zitten. Als projectmanager moest ik opeens denken vanuit de coöperatie. En vice versa. En de gemeente moest in mijn schoenen gaan staan. Zo zijn we echt getriggerd om vanuit een andere invalshoek, hetzelfde vraagstuk te bekijken. Dit heeft absoluut bijgedragen aan mijn bewustwording van ‘de ander’.”

“Het is natuurlijk beter dat de energietransitie gisteren is gerealiseerd dan vandaag. Alleen voor het neerzetten van een project, met draagvlak en een prettige samenwerking, is tijd nodig. Uit de vele gesprekken die ik heb gevoerd, blijkt dat we bereid moeten zijn en de tijd moeten nemen om elkaar te leren kennen. Om elkaars belangen te leren kennen en zo begrip te krijgen voor elkaar.”

Verbinden

“Een open deur, een no-brainer: het is zo fijn om elkaar weer in de ogen aan te kunnen kijken. Je voert echt een ander gesprek met elkaar wanneer je in dezelfde ruimte bent. Het is makkelijker en minder eng om open te zijn. Om kennis met elkaar te delen. En echt de verbinding op te zoeken.”

“Het was duidelijk dat iedereen dit heeft gemist. Ik durf te zeggen dat de energietransitie in een kleine stroomversnelling komt nu. Simpelweg omdat we elkaar weer echt mogen ontmoeten en dit voor een eerlijker gesprek zorgt tussen alle partijen. We hebben allemaal zoveel specifieke kennis. Alleen daarom al hebben we elkaar zo hard nodig. We moeten die kennis met elkaar delen.”

De sleutel

“Dit evenement heeft voor mij echt bevestigd dat we allemaal zo graag aan die energietransitie willen bijdragen. Toch is het heel erg moeilijk. Er zijn echt zorgen voor de toekomst, er zijn zoveel hindernissen die nog moeten worden genomen. Ik heb af en toe mijn twijfels; of ons systeem hier wel voor gemaakt is.”

“Een gedeelde zorg is bijvoorbeeld de capaciteit en mankracht bij de gemeente. Ik heb geen glazen bol, maar als je ziet en hoort wat er allemaal nog moet… Dan vraag ik mij echt af, kan dat wel? De gemeente deelt deze zorg zelf ook. We vragen als land extreem veel van de gemeente. Of ze uitvoerbaar beleid voor zon wil maken. Voor wind. Voor aardwarmte. Voor biodiversiteit. Voor natuurinclusiviteit. En ga zo maar door. We overvragen de gemeente.”

“Ook hierom moeten we met elkaar blijven praten en open zijn. Onze verwachtingen uitspreken naar elkaar. Als een partij aangeeft ‘ik wil heel graag, maar ik kom mensen, kennis of financiële middelen tekort’, dan opent dat een deur om elkaar te helpen. De sleutel voor een constructieve samenwerking is open zijn en met elkaar praten. Wat zijn onze verwachtingen en mogelijkheden en wat zijn die van jou? Alleen dan hebben we een kans om deze reuzenopgave voor elkaar te krijgen.”

Benieuwd naar een samenwerking met Solarfields? Kijk dan eens hoe we samenwerken met coöperaties of naar de samenwerking bij zonnedaken.


Lees verder

Blog 01/10/2024

Project Developer bij Novar? Zo is dat volgens Jos.

Lees meer
Algemeen 25/07/2024

ESG Report 2023

Lees meer
GDS Avermieden
Persbericht 17/07/2024

Bouw eigen netstation Avermieden gestart

Lees meer

Samen de uitdaging aangaan?

De energietransitie begint met een kennismaking. Plan direct een gesprek in of neem contact met ons op.

Plan een gesprek in

Onze specialisten helpen je met gericht advies.

Plan gesprek in

Neem contact op

Vragen? Bel of mail ons.

Contact