Subsidies & financiering
Subsidies & financiering 2 min. leestijd

Hoe verdient een zonnepark zijn geld?

We zetten het voor je op een rij.


Een zonnepark verdient zijn geld door de verkoop van elektriciteit. Een park kan zijn inkomsten vergroten door flexibel te zijn. Bijvoorbeeld in de timing van energieproductie. Of door het toevoegen van ontwikkelingen zoals batterijen en waterstofproductie. Zo blijft het aantrekkelijk om in een zonnepark te investeren, zeker op de langere termijn.

Zo verdient een zonnepark

  1. Verkoop van elektriciteit: Een zonnepark wekt stroom op door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt verkocht aan bedrijven of energiehandelaren via langetermijncontracten (ook wel PPA’s genoemd) of op de energiemarkt. Dit is de belangrijkste manier waarop een zonnepark geld verdient.
  2. Prijsschommelingen op de markt: De prijs van elektriciteit kan verschillen, afhankelijk van vraag en aanbod. Op zonnige dagen kan er veel zonne-energie worden opgewekt, waardoor de prijzen soms dalen of zelfs negatief kunnen worden. Dat betekent dat het zonnepark soms minder verdient of zelfs moet betalen om elektriciteit te leveren. Je kan dit vergelijken met tomaten: als er veel tomaten op de markt zijn, dalen de prijzen. Heel soms gebeurt het dat er veel te veel zijn, dan wordt er in hoge uitzondering zelfs besloten om een deel van de oogst te vernietigen. Dit werkt bij een zonnepark net zo.
  3. Flexibiliteit en batterijen: Een zonnepark dat flexibel is, bijvoorbeeld door productie snel te kunnen verlagen of elektriciteit tijdelijk op te slaan in batterijen, kan meer winst maken. Dit komt doordat het park beter kan inspelen op de momenten waarop de stroomprijs hoger is. In de toekomst zal dit steeds belangrijker worden, omdat de vraag naar flexibiliteit toeneemt om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Om die tomaten er maar weer eens bij te halen, je kan dit zien alsof je de tomaten even in de koeling bewaart. Zodat je ze op een later moment als het je beter uitkomt, weer kunt verkopen.
  4. Beloning voor netdiensten: Soms levert een zonnepark ook diensten aan de netbeheerder, door te helpen het elektriciteitsnet stabiel te houden (bijvoorbeeld door minder elektriciteit op te wekken wanneer er te veel is, of door batterijen in te zetten). Dit kan ook een bron van inkomsten zijn en wordt in de toekomst waarschijnlijk belangrijker. Zie het als tomaten op voorraad hebben en pas verkopen als er vraag is naar tomaten.
Infographic inkomsten zonnepark
Verdiensten van een zonnepark in beeld

Wat brengt de toekomst?

  1. Slimme timing van de productie: Zonneparken die hun piekproductie goed kunnen afstemmen op momenten waarop de vraag hoger is (bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of later op de dag), kunnen in de toekomst meer winst maken, omdat de prijzen tijdens de middagpiek vaak laag of negatief zijn. Bij tomaten bestaat deze optimalisatie ook: je gaat opzoek naar het perfecte rijpingsmoment. Dan zijn je tomaten namelijk het meeste waard.
  2. Meer opslag en afnamecapaciteit: In de toekomst wordt verwacht dat er meer manieren zullen zijn om overschotten aan zonnestroom nuttig te gebruiken. Bijvoorbeeld door elektriciteit op te slaan in batterijen of om te zetten in waterstof. Dit zal zonneparken helpen om ook tijdens periodes van overschot winstgevend te blijven. Het omzetten van de zonne-energie in een andere vorm van energie, kennen we ook bij tomaten. Door van tomaten puree te maken, kan je ze heel lang bewaren. En zo bijvoorbeeld in een seizoen gebruiken wanneer er veel minder verse tomaten te krijgen zijn.

Kortom, een zonnepark verdient zijn geld door de verkoop van elektriciteit, en kan zijn inkomsten optimaliseren door flexibel te zijn in de timing van de productie en door in te spelen op toekomstige ontwikkelingen zoals batterijen en waterstofproductie. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om in een zonnepark te investeren, zeker op de langere termijn.

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Subsidies & financiering Zonnedak 2 min. leestijd
In 2024 ook SDE subsidie voor projecten op zwakke daken

Vanaf 10 september 2024 gaat de nieuwe subsidieronde van de SDE++ van start, met een speciale focus op lichtere zonnepanelen…

Subsidies & financiering Zonnedak 2 min. leestijd
SDE++ 2024: Een nieuwe ronde vol kansen

Goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij duurzame energieprojecten! Vanaf 10 september 2024 opent de nieuwe subsidieronde voor de…

Zonnepark 2 min. leestijd
Wat is het grootste zonnepark van Nederland?

De zonneparken worden steeds groter. Dus wat is nou eigenlijk het grootste zonnepark van Nederland? Op dit moment is Dorhout…

Zonnepark 2 min. leestijd
Welke grond is geschikt voor een zonnepark?

Het is belangrijk om van te voren de ondergrond juist in kaart te brengen. Wij gaan geen enkele uitdaging uit…

Naar kennisbank