Medio 2021 heeft de gemeente Peel en Maas het initiatief van MorgenZon en Peel Energie om een zonnepark met bijbehorende waterstofproductie geselecteerd als één van de twee beste plannen binnen haar maatschappelijke tender.
Ons plan om een zonnepark te realiseren op de Spiesberg hebben we verder besproken met omwonenden en overige stakeholders. Zij zijn enthousiast en we hebben hen verder inhoudelijk geïnformeerd over het produceren van waterstof op deze locatie. Dit heeft ertoe geleid dat het verzoek is neergelegd om meer in oostelijke richting een locatie te vinden voor het produceren van de waterstof in verband met potentiële veiligheidsrisico’s bij de aan- en afvoer van de geproduceerde waterstof. Een locatie dichter bij grotere doorgaande wegen kan de veiligheid vergroten. Wij hebben deze locatie gevonden bij De Schatberg.
De waterstofproductie bij de Schatberg is een initiatief van MorgenZon in samenwerking met Novar en direct gelinkt aan Zonnepark Spiesberg. De ontwikkellocatie is gelegen bij het parkeerterrein van Recreatiepark De Schatberg en in eigendom van de familie Hoppzak (eigenaar De Schatberg).
Mail voor meer informatie
Novar ontwikkelt op dit moment -in samenwerking met MorgenZon- waterstofsysteem H2 Schatberg bij zonnepark Spiesberg in Sevenum. Waterstof heeft erg veel potentiële energie, per kilo bijvoorbeeld drie keer meer dan diesel. Dit maakt het een interessante energiedrager.
Het plan en het ontwikkelproces in het kort
Op Recreatiepark De Schatberg, op het bezoekersparkeerterrein, is de gelegenheid ontstaan om een Waterstofproductiecentrale te realiseren. Op een grondoppervlak van circa 4.000 m2 wordt een 10MWe elektrolyser geplaatst. Deze installatie produceert waterstof door water (aangevoerd vanuit de waterleiding) te splitsen met de duurzaam opgewekte elektriciteit op Zonnepark Spiesberg.
De installatie wordt modulair opgebouwd door middel van containers. In de containers vindt de conversie plaats alsook de compressie en opslag. Indien de opslag volledig is benut, wordt de container getransporteerd per vrachtwagen naar een vulpunt waar de eindgebruiker -zwaar transport of vrachtwagens- de geproduceerde waterstof afneemt en verbruikt.
Zonnepark Spiesberg en waterstofproductiecentrale Schatberg worden met elkaar verbonden door een directe elektriciteitskabel. Voorzien is om deze kabel deels over het Recreatiepark Schatberg aan te brengen alsook over de percelen ten noord-oosten van het Zonnepark (grotendeels eigendom a.s.r.). Hiermee is een tracé voorzien in eigendom van private partijen.
In de Zonneweide Spiesberg worden 40.000 panelen geplaatst. Hiermee wordt jaarlijks 17 GWh electriciteit opgewekt. Deze duurzaam opgewekte elektriciteit wordt ingezet om direct lokaal groene waterstof te produceren en batterijen op te laden. Hiervoor wordt naast de lokaal geproduceerde elektriciteit ook duurzaam opgewekte (wind) energie, ingekocht en via het elektriciteitsnet geleverd. De productie van groene waterstof vindt plaats in modulair te plaatsen containers. Deze containers worden gebruikt voor de productie, compressie en (tijdelijke) opslag.
Hoe werkt waterstof?
Waterstof is geen energiebron, maar een energie drager. Een energiebron levert meer energie op dan we erin stoppen, zoals de zon. Een energiedrager gebruikt een energiebron om de energie op een andere manier op te slaan zodat het op een andere plek of tijd kan worden gebruikt. Het laatste is dus het geval bij waterstofgas. Je kunt de waterstof vervolgens voor tal van andere functies gebruiken, bijvoorbeeld om auto’s op te laten rijden.
Hoe wordt waterstof geproduceerd?
Waterstof kan op drie manieren worden geproduceerd. De manier van productie leidt tot grijze, blauwe of groene waterstof. Grijze waterstof wordt geproduceerd door Steam Methane Reforming (SMR). Dit is het meest voorkomende productie proces. Hierbij wordt aardgas gebruikt om methaan te splitsen in waterstof en CO2.
Het productieproces van blauwe waterstof is gelijk aan grijze, alleen hierbij wordt de geproduceerde CO2 afgevangen en opgeslagen zodat het niet in de atmosfeer terecht komt.
Waterstof productie zonder CO2 uitstoot leidt tot groene waterstof. Door een proces dat we ‘elektrolyse’ noemen, worden water moleculen gesplitst in waterstof en zuurstof.
Groene waterstof door H2 Schatberg
H2 Schatberg produceert groene waterstof die op locatie in containers wordt gevuld. Naast de productie van waterstof levert dit productieproces ook pure zuurstof op. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de beluchting van waterzuiveringsinstallaties. Bovendien komt bij de productie nog warmte vrij. Deze warmte wordt afgevangen en gebruikt bij het verwarmen van het zwembad op de Schatberg.
Ons Proces
Ontwerp
Vergunning
Financiering
Bouw
In gebruik
Het project bevindt zich momenteel in de ontwerpfase.
Wij helpen je graag verder met gericht advies
Plan in